Szeretet, kitartás, szerencse

A hagyományokhoz híven farsang utolsó szombatján a keresztény bál zárja a télbúcsúztató vigadalmi időszakot városunkban. Szombaton a Nagyboldogasszony Főplébánia 18. alkalommal megrendezett jótékonysági rendezvényén közel négyszázan mulattak és adakoztak a jó ügy érdekében a katolikus iskola tornacsarnokában.

A bál bevételét idén is a Nagytemplom közösségeinek – így a Karitásznak, a KÉSZ-nek, a cserkészeknek és a ministránsoknak – a rendezvényeire, céljaira fordítják. A népes vendégsereg soraiban megjelentek a Jászság papi elöljárói, Szántó József apátplébános és dr. Novák István főigazgató plébános atya, Pócs János országgyűlési képviselő, Szabó Tamás polgármester, Szatmári Antalné alpolgármester asszony, a Főtemplom kisközösségeinek vezetői, számos hívő és jó szándékú ember. Kelemen Csillának, az este háziasszonyának a köszöntője után Szántó József apátplébános kifejtette, miért keresztény ez a báli alkalom. „Jézus Krisztus nevében a hozzá tartozók együtt vannak a terített asztal mellett, ami a majdani királyi menyegző előképe” – hívta fel a figyelmet az atya. Hozzátette, hogy Isten nemcsak pillanatnyi, ideig tartó örömre, hanem az örök élet boldogságára is meghív minket.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője két keresztény tartalmú viccel csalt mosolyt a megjelentek arcára és hangolt jókedvű folytatásra.

A köszöntők sorát Ézsiás Barnabás jászkapitány folytatta, aki a jótékony adakozásra való felhívás mellett szeretetet kívánt az estére a békesség jegyében, kitartást a tánchoz és szerencsét a tombolához.

A Vivace Operett Társulat ismert operettslágerek dallamaival üdvözölte a mulatság kezdetét. A városunkban először bemutatkozó fiatal előadóközösség egyik életre hívója berényi származású fiatalember, Szálkai Ádám, aki nem is olyan régen még a Nagyboldogasszony iskola padjait koptatta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Szakgimnáziumának négy növendéke – Uzonyi Katalin, Veér Annamária, Vajda Zoltán és Szálkai Ádám – fél évvel ezelőtt azzal az üzenettel kezdtek előadói tevékenységbe, hogy a zene éltet. Szombati repertoárjukban a Délibábos Hortobágyon a Mária főhadnagyból és a Ringó vállú csengeri violám a Marica grófnőből ismert melódiái is helyet kaptak.

Az asztali áldás után az Innoven Kft. szervírozásában baconbe göngyölt, fűszeres, joghurtos sült csirkemell, rántott sertésszelet és parázs burgonya salátával került az ünnepi asztalra. Az édes szájúak örömére pedig feketeerdő torta fokozta a farsangi kulináris élvezeteket.

A táncparkettre hívogatást a Holdugatók Rock and Roll Történeti Tánccsoport műsora kezdte. A 2007 végén, Jászberényben alakult társulatot Balogh Erika és Balogh László vezeti. Az együttes büszkesége, hogy szinte minden tagjuk éveken keresztül ropta Fenyő Miklós tánckarában. Lászlónak ez még a mai napig, 20 év elteltével is munkát és elfoglaltságot jelent, emellett közreműködtek a Made in Hungária című mozifilmben is. Szombati műsoruk a rock and roll életérzés jegyében egy zenés-táncos időutazás volt Gyere hát, járd, itt az idő címmel. Az egyveleg betekintést nyújtott Fenyő Miklós fél évszázados munkásságába, felvillantott emlékeket a Fenyő tánckar és a Holdugatók között fennálló tízéves kapcsolatból.

A táncra invitálás sikeres volt: a talpalávalót a Jerzsele Family Zenekar húzta egészen hajnalig. A négytagú együttest nemcsak családi kapcsolat, hanem a zene feltétlen szeretete is összeköti. A széles körű repertoárral szórakoztató zenészek az elmúlt harmincöt év alatt igényes, sokoldalú tánczenekarrá értek.

A kivilágos kivirradtig tartó mulatságot az éjféli tombolahúzás szakította meg. Értékes nyeremények találtak gazdára, így egy hűtőszekrénynek, egy tv-nek, három festménynek, egy utazásnak és számos értékes ajándékcsomagnak örülhettek a szerencsés nyertesek.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?