A zene szárnyain

Szombat hajnalban útra kelt a Liska József katolikus iskola énekkara, hogy wadovicei testvériskolájuk meghívásának eleget téve koncerttel örvendeztessék meg lengyel barátaikat. A hazai közönség csütörtök délután élvezhette a hangverseny főpróbáját a zeneiskola kamaratermében.

Wadovice városa II. János Pál pápa szülőhelyeként vált híressé. A dél-lengyel kisváros ifjúsági kórusával a Waclaw Felczak Alapítvány közreműködésével múlt év tavaszán vette fel a kapcsolatot a jászberényi intézmény. Szellemiségben és mentalitásban megtalálták a közös hangot, csakúgy mint a dallamok világában. Ennek advent idején mi is tanúi lehettünk, amikor közös koncertjükön bemutatkoztak a Barátok templomában. Az itt töltött néhány nap alatt valódi, határokon átívelő barátság született az intézmények és a fiatalok között. A jól sikerült találkozót viszont meghívás követte, amelynek végre eljött a várva várt ideje. A kórus a próbák számát megsokszorozta, és a látogatás alkalmára nagyszerű repertoárt sikerült összeállítani Baginé Szalka Eszter tanárnőnek egyházi és világi dalokból.

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők, másokét is”. Ezt a Kodály idézetet választotta mottójául szerepléseihez a kórus. A csütörtök estéjét mindenképpen megszépítették mindazoknak, akik ez alkalomra ellátogattak a szűkösnek bizonyuló kamaraterembe. Rokonok, pedagógusok, barátok és zenerajongók népes serege élvezte a változatos és nem utolsó sorban színvonalas, hangszeres kísérettel színesített kóruselőadást. A három blokkba rendszerezett műsor első harmadában II. János Pál kedvenc dalaiból hallhattunk összeállítást magyar, angol és lengyel nyelveken. A második részben kórusműre átdolgozott népdalok, valamit a híressé vált filmzene, a Bodzavirág hangzott el. A záró etapban a kortárs világi muzsika gyöngyszemeiből hallgathattunk fantasztikus előadást. A jazz, a beat, az afro zene vizein hajózva képzeletben bejártuk a világot Szenegáltól Londonig. Nem véletlenül kért ráadást a közönség!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?