Kiegyensúlyozottan, nyugodtan élni

A kilencvenes számot formáló gyertya lángja lobbant ismét egy születésnapi tortán, február 19-én, kedden délelőtt. A „Naplemente” Idősek Otthona szép kort megért lakójának szóltak a gratulációk és a jókívánságok.

A 90 éves Nyíri Istvánt, Pista bácsit családja és barátai körében köszöntötték fel a szociális intézményben, ahol otthonosan érzi magát. A város önkormányzatának képviseletében Szatmári Antalné alpolgármester üdvözölte őt, és átadta a miniszterelnök által aláírt üdvözlő oklevelet.

Az intézmény munkatársai, gondozói tortával és versel jártak kedvében tekintélyes kort elért, kedves huncutnak titulált lakójuknak.

Pista bácsi szerint a hosszú élet titka az, hogy nyugodtan és kiegyensúlyozottan teljenek napjaink, így élte és éli ezt meg maga is. Olyan szakmában dolgozott negyven évet, amiben nem lehetett kapkodni. Vízvezeték-szerelő volt, és ha valamit nem jól csinált, az hamar megbosszulta magát. A szakmát a fővárosban tanulta ki, ott kezdte a mesterséget, majd itthon a Kenyérgyárban és a Hűtőgépgyárban is tevékenykedett. Utolsó munkahelye a Tanítóképző volt, húsz év után ment onnét nyugdíjba.

Legkedvesebb emlékének felesége megismerését tartja, akivel 48 évig voltak együtt hűségben, de sajnos már nem él. – Legénykoromban egy esztendeig udvaroltam neki, aztán nagyon jó feleség lett, mindenben megértettük egymást – idézte fel érzéseit Pista bácsi.

A gondozói elmondták, olyan ember Pista bácsi, aki nem hagyja el magát, és unatkozni sem szokott. Mindenben szívesen részt vesz. Szeret verset mondani, különösen Petőfi költeményeit kedveli, na meg a jó magyar nótát és az operetteket. Minden fellépési lehetőséget megragad a szereplésre, nyugdíjas Ki mit tud?-on, karácsonyi műsorban mindig ott a helye. Szerettem nagyon táncolni és tudtam is – meséli vidáman –, a tánciskolában hölgyválasznál mindenki velem akart forogni. Most már nem bírja a térdem, csak ülve keringőzöm néha a nővérekkel – kacsint hamiskásan Pista bácsi.

Az ünnepség végén aztán mindenkinek azt kívánja, érje meg azt az időt, amit neki sikerült! Úgy legyen!

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?