Haladunk a kitaposott úton

A Jászok Egyesülete életében különösen mozgalmas volt a 2018-as esztendő. Összegző, de egyben előretekintő beszélgetést folytattunk dr. Dobos László elnökkel.

Mennyire sikerült megvalósítani a tavalyi célkitűzéseket, és milyen eredményeket hozott az elmúlt tizenkét hónap?
Haladunk a kitaposott úton. A Pest megyei Megyeházán minden hónap utolsó hetében tartott rendezvényeink népes látogatottságnak örvendtek, az érdeklődők körében felbukkantak fiatalok is. A témákat úgy válogattuk össze, hogy vagy az előadók legyenek jászságiak, vagy a témák foglalkozzanak a Jászság művelődéspolitikai, kultúrtörténeti vonatkozásaival. Mind a nyomtatott, mind az elektronikus sajtóban megtisztelő figyelemben részesültünk. Külön megköszönöm azt a figyelmet, amit a Jászkürt Újság szerkesztősége és olvasótábora tanúsított.

Nálunk is nagy visszhangja volt az érseki látogatásnak.
Tizenkét év után ismét meghívtuk az egri érseket. Tőle első kézből kaptunk információkat a jászsági oktatás kérdéseiről, amiben a katolikus egyháznak meghatározó szerepe van. Elmondta, hogy a hozzájuk kerülő intézményben átveszik a tanári kart, miközben nem kérnek álságos megalázkodást, meg templomba járást, csak az értékrend elfogadását kérik. Ternyák Csaba érsek úr személyében olyan egyházfőt ismerhettünk meg, aki derűvel, humorral, oldottan és nagy szeretettel beszélt az általa egyházkormányzatilag felügyelt területről. Megadta a lehetőséget a kérdezz-felelekre is, rendkívül nyitott és őszinte volt. Sajnálatos, hogy elődje, Seregély István érsek úr éppen az esztendő utolsó napján halt meg. Ő egyesületünket számon tartotta, munkáját figyelemmel kísérte, mind aktív korában, mind pedig utána is.

Kérem, tekintsen kicsit előre és vázolja fel az idei legfontosabb célkitűzéseket, feladatokat!
Az eddig figyelmünkön kívül esett témákkal is szeretnénk foglalkozni. Első, februári összejövetelünkre egy székely asszonyt hívtunk meg Jászapátiról. Ő a példa arra, hogyan lesz jász egy székely asszony, úgy, hogy székelységét sem veszíti el, miközben Jászapátin nagy megbecsülést szerzett. Szabóné Nagy Enikő fizika szakos gimnáziumi tanárról van szó. Márciusban az elhanyagolt témák egyike, a sport kerül terítékre. Meghívjuk a jászberényi Yakuzákat, akik sokak számára újdonságként ható karatebemutatót tartanak. Eközben szeretnénk azt a szellemiséget is megismerni, ami ezek mögött a küzdősportok mögött van. Nagy várakozással tekintünk a csoportnak és vezetőjének, Agócs Tibornak a látogatása elé. Áprilisban lesz a hagyományos közgyűlésünk, a téma pedig Lehel kürtje lesz, erről Farkas Kristóf Vince, elnökségünk tagja tart majd előadást a Jászkürttől a Lehel kürtjéig mottóval. Májusban eddig rendszeresen kimozdultunk a megyeházáról, most is van egy ilyen titkos tervünk. Május 6-án természetesen megkoszorúzzuk a Czettler-emléktáblát az Andrássy úton, a Köröndön, amint azt 27-28 esztendeje tesszük.

Aztán mindjárt ott van a pünkösd…
…amikor az idei Jász Világtalálkozó lesz Jászkiséren, ahol nagyon jól állnak az előkészületekkel. Ez egy jubileumi, a 25. világtalálkozó lesz, ami nyilván arra készteti Jászkisért, hogy a szokásosnál is jobban kivágja a rezet. Jászkisér városa kettős kultúrájú, részben kun származású reformátusoknak és jász származású katolikusoknak a közössége. Ez az 50-50 százalékos arány a Jászságon belül példa nélküli. Az egyházi része az ünnepségnek a református templomban lesz, mint az 2000-ben is volt. Az időpont visszatérés az eredetihez, minthogy az első öt találkozó is pünkösdkor volt. Idén is akkor lesz, ami mozgó ünnep lévén – most június 7-8-9-re esik. Kiírtuk a Jászságért díjat, máris özönlenek a jelölések.

Milyen kiadványok, könyvek várhatók ebben évben?
Folytatjuk a jászsági kiadványok megjelentetésének támogatását. Idén jelenik meg Suba Györgyné: Isten országának munkásai című könyvének a második kötete. Ebben a szerzetesrendekről – a ferencesekről és a két női rendről lesz szó. Ennek kéziratát a szintén jászsági illetőségű Varga Kamill készítette el. Elkészült Suba Györgynének az ONCSA-ról (az Országos Nemzeti Családvédelmi Alapról) szóló könyve, ezt a Jász Múzeum fogja kiadni a Jászsági füzetek sorozatban. Mindkét kiadvány mögé álltunk.

Mi újság a virtuális térben?
Ebben jelentős változások vannak, tavaly a facebook oldalunk kedvelőinek száma elérte a 4 ezret, miközben most az 5,5 ezernél tartunk. Van olyan anyagunk, amelyre 8-10 ezer ember is rákattintott. A megosztások száma is 150-300 között van. Az Instagramon is megnőtt az érdeklődők száma, és a honlapnak is sok látogatója van. Egyre több fiatalt szólítunk meg, aki fotózik, így például Bugyi László (Guriga), Nagy Tamás, Sziklai Roland vagy Lajkó Gergely.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?