A helyismerettől a csillagokig

A Jászberényi Városi Könyvtárban idén is folytatódnak a már hagyományos programok, és úgy tűnik, újdonságból sem lesz hiány. Az éves tervekről Kovács Péter könyvtárvezetőt kérdeztük.

Tavaly szinte hétről hétre izgalmas események kerültek fel a könyvtár programkínálatába, ami idén sem lesz másként. Jó példák erre a havi rendszerességgel megtartott író-olvasó találkozók. Megjelenésünk napján, február 7-én Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író mutatja be a Harminc év napsütés című 2017-ben kiadott regényét. Március 7-én a Szerelem hirdetése című könyvvel két éve debütált írónő, J. K. Smith érkezik városunkba, aki több szálon is kötődik Jászberényhez. Április 7-én előreláthatóan korunk egyik legnépszerűbb író, költő egyénisége, Varró Dániel látogat a könyvtárba. A következő hónapban őt követi Borsa Brown, Az arab című sikerregények írója.

Június 6-án ismét megrendezik a népszerű Könyves Csütörtököt, ahol ezúttal 11. alkalommal csemegézhet a város irodalmi programok közül.

Kovács Péter kiemelte a Jászsági Népmesepontban megvalósuló foglalkozásokat, amelyeken – együttműködve a jászberényi oktatási intézményekkel – hetente 4-6 alkalommal várják a gyerekeket. A mesepont üde színfoltja A hónap meséje, ami a vártnál is több látogatót vonzott. Szintén mesés esteket biztosít havonta a Birinyi Mesekör, ahova a középiskolás és a felnőtt korosztályt várják. Az ország 14 városában működő mesepontok közül is kiemelkedő a jászberényi, esztétikai kialakítását és fejlettségét tekintve. Ennek a színvonalnak köszönhető az április 13-i zártkörű mesemondó verseny lebonyolítása, ami a Hagyományok Háza felkérésére valósul meg – tudtuk meg a könyvtár vezetőjétől.

A mesepont tervei között szerepel a Hajtát bemutató egyedi láthatatlan tér kialakítása. A Sasközpont és a Logiscool által megalkotott virtuális valóság kiterjesztésével a gyermekek négy fal között, applikáción keresztül ismerkedhetnek meg a Hajta élővilágával, miközben akár rossz idő esetén is interaktívan tanulhatnak természetismeretet. Ezt az eljárást szeretnék alkalmazni a Csillagda kupoláján is, így ha felhők csúfítják az eget, a kupolára vetített virtuális égbolton ugyanúgy tanulmányozhatóak az égitestek.

Talán kevesen tudják, milyen komoly csillagászati munka folyik a könyvtárban, pedig számos diák szép eredményeket ért el a jászberényi csillagászati szakkörből indulva, Fodor Antal csillagász felkészítésével. Példának okáért a 2018-as Általános Iskolás Országos Csillagászati Vetélkedőn második helyezést ért el három jászberényi általános iskolás tanuló. A tavaly Pekingben rendezett Nemzetközi Csillagász és Asztrofizikai Diákolimpián pedig két bronzérmet és három kiemelt dicséretet gyűjtöttek be a magyar csapat tagjai. A sikerek nyomán az a megtiszteltetés érte a könyvtárat, hogy idén egyhetes tábor keretében itt veszi kezdetét a magyar csapat felkészítése a 13. Nemzetközi Csillagász és Asztrofizikai Diákolimpiára. A nívós megmérettetést ezúttal hazánkban, Keszthelyen szervezik meg.

Nyáron július 29-től augusztus 20-ig zárva tart a könyvtár. Ezt követően szeptemberben ismét izgalmas programoknak ad helyet az intézmény. Újból megrendezik a már hagyományos Kutatók Éjszakáját, melyen az előző évekhez hasonlóan a technika kapja a főszerepet.

Az Országos Könyvtári Napokhoz csatlakozva október első hetében eseménydús programsorozat veszi kezdetét. Ezzel együtt be is zárul a nagyobb események köre, azonban egy-egy délutánra még bőven tartogat színes programokat a Városi Könyvtár.

Kovács Péter az elképzelések sorában említette – az egyelőre még ötletelés alatt álló –könyvtári tárlatvezetést. A Tavaszi Zsongás programsorozat részeként a könyvtár tulajdonában lévő, jászsági művészek által megalkotott képeket állítanák ki. Az elgondoláshoz párosulna technikai újítás, így akár QR-kód leolvasással önálló tárlatvezetés valósulhat meg.

Szintén a fejlesztések között szólt a helyismereti adatbázis pályázatról, melynek keretében Európai Uniós TOP pályázati forrásból egy nagy teljesítményű szervergép került beszerzésre, valamint elindult az erre a célra kifejlesztett honlap feltöltése. A helyismereti adatbázissal lehetőség nyílik akár a világháború előtti újságokban kutakodni, vagy a könyvtárban lévő digitalizálásra kerülő mikrofilmekbe bepillantani. Az innovatív online archívum egyelőre feltöltés alatt áll, de reményeik szerint egy éven belül elkészül.
Addig is bőven van mit olvasni, hiszen a könyvtár munkatársai tanácsaikkal készségesen segítenek kiválasztani következő olvasmányunkat, az olvasók igényeit szem előtt tartva pedig hamar kézhez kaphatjuk a legfrissebb könyveket is.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?