Változások a Hamza Múzeumban

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria idei programjairól, újdonságokról és a jól bevált, népszerű programok alakulásáról kérdeztük Farkas Edit igazgatót.

Az igazgató asszony mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria 2019-ben komoly szervezeti átalakuláson megy keresztül. Jelenleg kisebb létszámmal működik az előző évekhez képest, hiszen a múzeum két állandó alkalmazottal kezdte meg az idei munkát. – Reményeink szerint hamarosan új művészettörténészt mutathatunk be a Jászkürt Újság hasábjain és programjainkon – jelentette ki.

Az átalakulás a múzeumpedagógiai kínálatot is érinti, de természetesen a jól bevált, és a városlakók által már várt programjaikat is megtartják. Idén sem marad el például az ünnepre hangoló játszóház, vagy a Galériabusz. Ennek jegyében márciusban a Munkácsy kiállítást tekintik meg az érdeklődőkkel. A költészet napi alkotópályázat, a PikTúra, a Múzeumok Éjszakája, a képzőművészeti alkotótábor, vagy jeles festőink előtt tisztelegve az emléktábla-séta továbbra is helyet kap a múzeum programjai között. Októberben a magyar festészet napja alkalmából Őszi Tárlat nyílik a múzeum-baráti kör alkotóinak munkáiból, valamint folytatják a tavaly elkezdett Őszi Éjszaka Plusz programot a társművészetek segítségével.

– Klubdélután művészekkel, művészetről című sorozatunkban már az új kollégánk fogja kalauzolni a látogatókat – mondta reménykedve az igazgatónő. Terveik szerint ismét találkozhatnak a intézmény munkatársaival a Könyves Csütörtökön, illetve a ZagyvaParty Fesztiválon is.

Mindezek mellett februárban új, grafikai válogatással jelentkezik a múzeum, amelynek a kisterem ad otthont. Terveznek egy nagy Hamza-kiállítást Budapesten, a Vajdahunyad várban június 5-én. Közelgő programjaikról internetes elérhetőségeiken és a Jászkürt Újság hasábjain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?