A zene a lélek szava

A Szolnoki Pedagógiai Központ illetékességiéhez tartozó zeneiskolák számára második ízben hirdettette meg a Tarnay Alajos Zongoraversenyt a jászberényi Palotásy János Zeneiskola. A pénteki megmérettetésen tizenkét iskola 41 növendéke mérte össze tudását a Bercsényi úti zeneiskolában.

A versenyen a kötelező Bach illetve Bartók művek mellett szabadon választott darabokban mutathatták meg tehetségüket a fiatalok a háromtagú zsűrinek, kísérőiknek és az érdeklődőknek. A megjelenteket az iskola igazgatója, Farkasné Szőke Tünde köszöntötte, kiemelten Tarnay Alajos örökösét, Steve Tarnay-t, aki az Egyesült Államokból érkezett az esemény tiszteletére. A jeles vendég köszönetének és üdvözletének tolmácsolását követően az igazgatónő bemutatta a zsűri tagjait. A zsűrielnök személyében ismét Gulyás István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárát, zongoraművészt tisztelhettük, akinek bírálói munkáját Gáspárné dr. Tóth Marica, a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Intézetének tanára, valamint Teraszova Marianna, a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium tanszakvezetője segítette. A program ünnepi nyitó beszédére Mészárosné Vas Mártát, a Jászberényi Tankerületi Központ Szakmai igazgató-helyettesét kérte fel az intézményvezető asszony.

Platón, a zene és a lélek kapcsolatáról szóló filozofikus tézisének idézetével köszöntötte a megjelenteket, elsősorban a megmérettetésre hosszú hetek munkájával készülő gyerekeket Mészárosné Vas Márta. Jászberény mindig fontosnak tartotta neves művészei emlékének ápolását, szellemi hagyatékuk továbbadását. Két évvel ezelőtt tisztelegtünk először városunk szülöttének, Tarnay Alajosnak emléke előtt zongoraversennyel. Külön öröm, hogy kortárs zeneművészeink is jelen vannak a város komolyzenei életében és az ifjú generáció tovább élteti példás őseink hagyományait. Beszéde zárásaként személyes emlékeit felidézve, eredményes, emlékezetes versengést kívánt a tanulóknak, illetve kemény munkát a zsűri tagjainak.

Az öt korcsoport legifjabbjainak szereplésével vette kezdetét a késő délutánba nyúló versengés, amelyet az eredményhirdetés előtt Gulyás István értékelt. A zsűrielnök alapos elemzést adott a verseny egészre vonatkozóan, valamint lehetőséget biztosított személyes véleményezésre is. Összefoglalójában elmondta, hogy sajnos nem sikerült mindenkinek megfelelő karakterű darabot kiválasztani. Tanácsolta, hogy versenyre, koncertre csak olyan művet érdemes választani, amelyben már biztos az előadó tudása. Továbbá nehezményezte a verseny folyamán néhány zenei tétel hangsúlytalanságát. Hiányolta a tánctételek helyes súlyviszonyainak megjelenését, az erre vonatkozó technikai tudást a repertoárból. Az alapos szakmai értékelést követően a díjkiosztóra került sor. A zsűri nem fukarkodott a díjakkal, a helyezések mellett számos különdíjat is kiosztott az eredményes felkészítés és gyakorlás jutalmaként. A Jászberényi Ifjú Muzsikusok Alapítványa a legifjabb versenyzőt jutalmazta, aki mindössze hét esztendős volt ezen a versenyen. A legszebb Haydn, illetve a legszebb Tarnay mű előadását szintén különdíjjal jutalmazta a zsűri. Ez utóbbi elismerést Steve Tarnay adta át a nyertes Molnár Zsófia részére.

Az igazgatónő itt ragadta meg az alkalmat, hogy bejelentse, az örökös jóvoltából az iskola megkapta Tarnay Alajos névtábláját, amely egykor a Zeneakadémia egyik termének ajtaján jelezte a művésztanár munkahelyét. Steve Tarnay örömét fejezte ki, hogy jelen lehet a mai eseményen, ahol ennyi nagyszerű zenei értéket, tehetséget láthat, hallhat.

Az eredmények tükrében a legsikeresebb felkészítői díjat dr. Réz Lóránt tanár úr érdemelte ki. Végezetül a zsűri munkáját ajándékkal, a felkészítők fáradozását emléklappal köszönte meg az iskola vezetősége.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?