A lelki rezdülések festője

Az esztendő első A hónap műtárgya bemutatóján Telek Béla művésztanár Pirkadat című pasztell festményét maga az alkotó mutatta be a szép számú közönségnek a Szikra Galériában január 8-án, kedden délután.

Elöljáróban Szikra István házigazdaként üdvözölte A hónap műtárgya ez évi első bemutatóján megjelenteket. Elmondta, eredetileg decemberben tervezték a mostani festményt bemutatni, de akkor ezt nem sikerült megtenni, a rendezvény elmaradt. A sorozat azonban folytatódik és a januári kezdő eseményen gondolták pótolni a tartozásukat a művészetbarátok és természetesen az alkotó, Telek Béla iránt is.

A tanár úr – festő, grafikus, karikatúrista –, művészi munkásságát többen ismerik, nagyra becsülik, barátságos személyiségét sokan szeretik. A tanyasi iskolákban való tanítástól nagy utat tett meg az egyetemi katedráig, annak művészeti tanszékéig. Tanári, művészi és közösségi tevékenységét több alkalommal elismerték, Jászberény városa 2011-ben Pro Urbe, 2017-ben Díszpolgári címmel tüntette ki.

A hónap műtárgya eseményeinek elmaradhatatlan része a művészetre hangolódást teljessé tévő komolyzenei betét. Ez alkalommal a Palotásy János Zeneiskola tanára és növendéke, Bernhardt Andrásné és Burai Zsolt Kevin hegedű duója volt hallható. A hegedűtanár megemlítette, amikor felkérést kapott a szereplésre, elgondolkozott milyen zeneművet is adjanak elő. Férjével együtt nagyon régen ismerik Papót – ahogy ő nevezte –, akit mindig szerettek vidám és optimista természetéért. Éppen ezért olyan darabokat játszottak, rondót és táncjátékot, amelyek legjobban tükrözik az ő személyiségét.

Néhány mondat erejéig szót kért Czinege Károly a Szikra Galéria művészeti eseményeit látogatók nevében. Örömét fejezve ki, hogy újra együtt és itt lehetnek, számítanak a továbbiakban is az itteni színvonalas, kulturális és gasztronómiai események folytatására.

A képzőművészet-barátok érdeklődése, szép számú jelenléte Telek Béla munkásságának is szól – kezdte mondandóját Szikra István. Ezt követően egy kézzel írott levelet olvasott fel, melyben Telek Béla a Szikra Galériának adományozza Pirkadat című, kartonra készült pasztell alkotását.

A folytatásban maga Telek Béla osztotta meg gondolatait, történeteit a hallgatósággal. Elmesélte A hónap műtárgyának választott alkotás, a Pirkadat keletkezésének hátterét is. A kis vidéki vityillót pirkadatkor pillantotta meg, amikor minden csodásan csendes, a kelő nap fénye megcsillan a fák hegyén és a harmatos pázsiton… Ő nem az a művész, aki kiviszi az állványt, ő inkább megjegyzi amit lát, és csukott szemmel már egy belső filmen pereg az alkotás, amit csak jóval az ihletett pillanat után festett meg, ami nagyjából sikerült – szerinte. Egy több mint három évtizedes kiállítási brosúrából, az általa megfogalmazottakat olvasta fel művészi hitvallásáról, melynek aktualitásán nem változtatott az idő és ugyanez érvényes a mai napig is. „Az alkotói munka kínkeserveit, olykor poklát, de a rajzolás, festés gyönyöreit egyaránt megélő művészember érzékenységével szemlélem és szeretem, féltem a világot, a természetet, embertársaimat. Ha egy-egy gondolatom, szándékom, lelki rezdülésem, megértésre, visszhangra talál némely festményemen, képemen már nem dolgoztam hiába.” Művészetével a konzervatív tradicionalizmust képviseli, amit tanult. Tanárként a rajzot és az ábrázoló geometriát próbálta megszerettetni és azon keresztül „nyújtani valamit”.

Metykó Béla ez alkalommal is korabeli újságcikkekből gyűjtötte és állította össze színes, vetített képekkel illusztrált előadását. Az elsősorban kiállításmegnyitókról megjelent írásokkal Telek Béla művészeti munkásságának keresztmetszetébe engedett bepillantást a művészetbarátoknak.

Az esemény végén a baráti, beszélgetős borozgatás alkalmával, zárásképpen Telek Béla pohárköszöntő gyanánt mindenkinek egészséget, békességet és nyugalmat kívánt az elkövetkező esztendőre.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?