A klapkások aranynapja

2018-ban hetedik alkalommal került megrendezésre Kisújszálláson az Illésy Gasztro Kupa, mely országos rendezvénnyé nőtte ki magát, amelyen 25 település 31 iskolája és három gyakorlati képzőhely indított 176 versenyzőt.

A verseny célja, hogy a vendéglátás és kereskedelem körében tanulók és oktatók együtt lehessenek, tanulhassanak egymástól. A rendezvény nemcsak a diákok vizsgára való eredményes felkészülését hivatott segíteni, hanem az érdeklődő közönségnek olyan gasztronómiai élményt és ötleteket nyújt, amelyeket a mindennapokban felhasználhatnak; legyen az egy ízlésesen terített asztal, finom étel vagy egy újragondolt süteményvariáció. A közönség nagy érdeklődéssel tekintette meg az eladótanulók csodálatos csomagolásait is.

Az Illéssy Gasztro Kupán továbbra is olyan szakemberek vállalták a zsűriben való szerepet, akik a hazai és a nemzetközi gasztronómiában ismert és elismert személyek. Munkájukat külön díjazás nélkül, a szakmai utánpótlás iránt érzett felelősségtől és szeretettől vezérelve végezték. Jászberényből a zsűri tagja volt Bobák József Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség megyei elnöke, aki jelenleg óraadóként tanítja a Klapkás diákokat.

Ebben az évben öt versenyző képviselte az iskolát és minden tanuló aranyérmet nyert, így a csapat teljesítménye száz százalékos lett, melynek eredményeként az SZMSZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája hozhatta haza a Vándor Kupát, amit a legeredményesebben szereplő iskola őrizhet egy éven át, a következő versenyig.

Aranyminősítést szerzett tanulók: Cseke Elizabet, 9. h osztályos cukrász tanuló kakaófestés kategóriában Hippocrates mellszobráról festett portrét. A versenyen élő munkában 150 perc alatt kellett elkészíteni az alkotást. Felkészítő tanár: Gondár Milán.

Csillik Bettina 13.b és Porzó Mónika 10.f pincér tanulók Hamvas Béla halálának 50. évfordulójára díszasztalt készítettek, 5 fogásos menüsorral, melynek felszolgálását be kellett mutatni. Felkészítő tanár: Borics Dániel.

Fercsi Ferenc 11.g osztályos tanuló, szakács élőmunkás kategóriában indult. Az aranyminősítést kapott menü: Bükkfán füstölt sertésszűz burgonya-toronnyal, marinált zöldségekkel, gránátalmás, étcsokoládés mártással. Felkészítő tanár: Szabó István.

Simon Judit 13.b kereskedő tanuló díszcsomagolás kategóriában indult. A verseny helyszínén kapott kreatív csomagolását kellett megoldani adott csomagolóanyagokból, továbbá egy ajándékkosár készítése is feladat volt. Ő már 3. alkalommal érdemelte ki az aranyminősítést. Felkészítő tanár: Molnár Ágnes és Feketéné Szöllösi Zsuzsa.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?