Kicentizett győzelem

A berényi kosarasok az eddig eggyel kevesebb győzelmet gyűjtő Zalaegerszeget fogadták szombaton az NB I A csoportjának 15. fordulójában. A szezonban nyújtott várakozáson felüli produkciónak köszönhetően az összecsapás ezúttal is szép számú szurkolósereg előtt és remek hangulatban kezdődött, melyhez a vendégdrukkerek is hozzátették hangerejüket.

Régi ismerősök mindkét oldalon feltűntek a kispadon és a küzdőtéren is. Nikola Lazics, a JKSE jelenlegi trénere  korábban játékosa, majd edzője is volt a Zetének. A vendégek mostani mestere, Bencze Tamás is szép eredményeket ért el néhány éve csapatunkkal, miként az amerikai Ware-re is jó teljesítménye kapcsán emlékezhetnek jászberényi oldalon. Kerpel-Fronius Balázs oda-vissza megjárta a két gárdát, s második éve ismét a Jászság fővárosában játszik. Hazai részről Alekszandrov két triplával nyitott, s bár pár perc elteltével a zalaiak is elérték az „üzemi hőfokot”, a JKSE nem túl nagy, de stabil előnnyel vitte végig az első negyedet (21-16). Nem változott a helyzet a második tíz percben sem, főként az amerikai irányító, Pitts járt élen a pontgyártásban, s a nagyszünetre további három ponttal sikerült megtoldani a különbséget (41-33). Nyolc pont kosárlabdában gyorsan eltűnhet, a játék képe alapján azonban nem érződött, hogy a folytatásban a ZTE nagy veszélyt jelenthetne.

Ezt erősítette a harmadik felvonás is, amikor elsősorban újabb sikeres tripláknak és Pantelics palánk alatti kiváló teljesítményének is köszönhetően már 14 egységgel állt több hazai oldalon (58-44). Elég volt azonban néhány eladott labda és kihagyott ziccer, hogy alig három perc alatt 10-0-s rohammal közelítsenek a zalaiak. Egy-két idegnyugtató hazai kosárral picit nőtt a távolság, de a vendégek megérezve a vérszagot újból visszakapaszkodtak kétpontnyira. Nem várt izgalmakat hoztak az utolsó percek, 68-66-nál Rakics dobott rendkívül fontos duplát, azonban egy hárompontos után ismét csak egy volt közte. Miután a berényi támadás kimaradt, a meccsen egyetlen alkalommal se vezető ZTE a győzelemért rohamozhatott. Kísérletük leperdült a gyűrűről, de még mindig nem volt vége.

A lepattanónál, 0.4 másodperccel a játékidő lejárta előtt szabálytalankodtak. Rakics két büntetőből egyet dobott be, ám az utolsó utáni esélyből oldalbedobás után már nem tudtak betalálni a vendégek. JP AUTO-JKSE – Zalakerámia ZTE KK 71-69 Három negyed alatt magabiztos előnyt épített ki a jászberényi csapat, ami kis híján elolvadt a felforrósodó légkörben, a drámai végjátékban azonban sikerült „újra” megnyerni a mérkőzést. A folytatásban ismét itthon lép pályára a tabellán továbbra is negyedik JKSE. Január 19-én, szombaton 18 órától a Debreceni EAC lesz az ellenfél a Bercsényi úti csarnokban. A múlt héten az is eldőlt, hogy a Magyar Kupában a legjobb nyolc közé bejutó Rakicsék február 14-én, 15.30-tól a Körmenddel játszanak majd a negyeddöntőben, valamennyi MK-meccset Győrben rendezik.

 

Szerző: Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?