A tiszta lelkiismeret öröme

Különleges élményt nyújtott az öröm lángjának fellobbanása advent harmadik vasárnapján. A gyertyagyújtó szerepkörét ezúttal Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, és Mező István református főlelkész vállalta magára.

Nem csak a városi fények, az édes finomságok csalogató illatfelhője vagy a frissen leesett, ropogós hó miatt sokasodtak meg a főtéren a járókelők. A harmadik, kivételesen rózsaszín viaszból kiöntött gyertya a bűnbánat gyakorlása helyett az öröm, a béke, a boldogság hírvivő angyalának eljövetelére hívja fel figyelmünket. Ő az, aki kezében egy fénysugárral megérinti azokat, akik képesek a tiszta szeretetre, így a világosság nem alszik ki a szívekben és mindent betölthet az öröm jóleső érzése.

A megjelenteket Kertész Vilmos köszöntötte, majd Piroska Miklós osztotta meg az ünnep jegyében összegyűjtött gondolatait. „A hit és a remény gyertyáját már meggyújtottuk, erre a hétvégére az öröm gyertyára jut. De mit is jelent az öröm számunkra? Számomra az öröm a legemberibb és legtermészetesebb dolog. A tegnapi napon családi program keretében mézeskalácsot sütöttünk, a ma délelőttön pedig a gyerekek hangos kacagások közepette hó angyalkákat rajzoltak az udvar közepén.

Számomra ezt jelenti az öröm. Bízom benne, hogy Jászberény város lakossága tudja mit jelent ez és a mindennapokban meg is tudja élni.”

A következőkben az adventi programok állandó résztvevője, a Székely Mihály kórus adott meghitt, változatos repertoárt felölelő koncertet. Hallhattuk többek között Händel klasszikusát, az angolszász We wish you a Merry Christmas című dalt, majd mi is kivehettük a részünket az olyan közismert karácsonyi népénekekből, mint a Pásztorok, pásztorok vagy a Dicsőség mennyben az Istennek.

Mező István szónoklatában a gyertyák egyházi jelentéskörét ismertette, külön kiemelve a harmadikat, mely Szűz Máriára, Jézus édesanyjára irányítja figyelmünket, kinek engedelmessége által megérkezik a világba a bűnbocsátó kegyelem. „Milyen csodálatos, hogy noha Éván keresztül jött be a bűn a világba, Isten különös kegyelme folytán ugyancsak egy asszonyon, Szűz Márián keresztül érkezik a megváltás is.” Bár a vallási ábrázolások szerint Mária színei a fehér és a kék, itt a rózsaszín a fiatalos reménység jelképe, az egyetlen különböző gyertya, mely az Isten színe előtt való tiszta lelkiismeret öröméről beszél hozzánk. „Az öröm mindig a győzelem és a bánat felett áll. Mennyi minden el akar bennünket csüggeszteni, hogyha a saját életünkre vagy a világra tekintünk. Mennyi nyomorúság, fájdalom, szenvedés vesz körül bennünket. Nehéz meglátni a jót, az áldásokat, az ajándékokat, melyekkel isten megörvendeztet bennünket. Azt szokták mondani, magyar betegség, hogy csak azt látjuk, ami nincs, arra nézünk, ami hiányzik, és azon kesergünk, ami nem sikerült, ahelyett, hogy meglátnánk, hogy mennyi mindenünk van, hogy Isten kegyelme mindenre elég, mert minden Krisztus iránti engedelmességben öröm van elkészítve számunkra.”

A szónokok közösen gyújtották meg a harmadik gyertyát, miközben a város terebélyes koszorújának soron következő lángja is életre kelt Bognár Bernadett cserkész, segédőrsvezető közreműködésével.

Az ünnepi pódiumot a hatvan éves Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei foglalták el, akik karácsonyi koncertjükre klasszikus zenei csemegékkel, amerikai ünnepi dalokkal készültek a népes hallgatóságnak. Aki más műfajból kívánt töltekezni, az a Szentháromság téren felállított fűtött sátorban, egy-egy pohár forralt bor társaságában élvezhette Czibolya Éva, Fejes katica, Kátai Lilla és Bagi Zoltán magyar slágerekből összeállított, hangulatos műsorát. A programon résztvevők a hógolyózástól kissé átfagyott kézzel, ám annál forróbb, örömtől túlcsorduló szívvel sétálhattak át az utolsó adventi hétbe.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?