Peremvidéki népzene a Fonóval

A Fonó zenekar húzta a talpalávalót a szombat esti táncházban. Délután aprók tánca, este koncert, éjszaka táncház szórakoztatta a népzenekedvelő közönséget a Víz utcában.

A zenekar vezetőjét, Agócs Gergelyt azok is ismerik, akik laikusként népzenekedvelők, hiszen a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató zsűrijében a jászokat is értékelte. Most ugyan nincs
benne a döntők döntőjének bíráló bizottságában, de a szavazásra vonatkozó instrukcióit mégis csak jelbeszéddel közölte. Az egyik kezével 2-est, a másikkal 3-ast mutatva ösztönzött a JNE 23-as kódjának beütésére pénteken, a Páva középdöntőjének közvetítése során. A humoros hangvétel, a jókedv egész este folyamán kitartott. Agócs Gergely ízes tájszólásban előadott nótamagyarázatai már önmagukban is szórakoztatóak voltak, nem beszélve az erős torkából előcsalogatott dallamokról.

A dalokat jórészt legújabb, Vadbarokk című lemezükről hozták, amelyben a peremvidék népzenei csemegéit mutatják be. A Nyitra- vidékről duda zenét, a Lajta tájékáról barokkos cigányzenét hoztak. A Felvidék juhászai is köztünk voltak a Fonó zenekar jóvoltából. Kalotaszegről román és magyar népzene érkezett, a moldvai csángókat katonaénekekkel idézték meg. Az ősi magyar hangszerrel, a „hosszú furulával” igen pajzán nóták kerültek a repertoárba. Ráadásként a népzenekutatással is foglalkozó Agócs Gergely felajánlott öt liter jóféle gömöri som pálinkát annak, aki ezen a régi hangszeren játszani tudó adatközlőt előkerít. A koncertet ugyancsak a Felvidékről hozott dalok ősbemutatója zárta. A Jártató Ifjúsági Táncegyüttes szintén egy ősbemutatóval kedveskedett a közönségnek. A karácsonyi hangulat jegyében egy népzenei alapokra épülő modern koreográfiát láthattunk tőlük, méghozzá Mikulás-sapkában. A jó hangulatú estét szokás szerint éjszakai táncház zárta.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?