Karácsony lényege

Advent második vasárnapján Stipitz Árpád ferences atya és Pócs János országgyűlési képviselő gyújtotta lángra a remény gyertyáját a város Szentháromság téri koszorúján.

Ahhoz, hogy a világosság erejét megértsük, tapasztalatunk kell legyen a sötétségről is. A fény értéke akkor nyilvánul meg, amikor nincsen. Az adventi koszorú gyertyáinak fénye is egyre ragyogóbb lesz, ahogy közeledünk karácsony ünnepe felé. Ebben az időszakban sóvárogjuk a fényt. Ezt jelzi a város gyönyörű díszkivilágítása, az otthonok ragyogása is, amit megteremtünk magunk körül. De az igazi ragyogás belülről kell, hogy jöjjön, mert a karácsony nem egy show műsor! – fogalmazott Stipitz Árpád atya ünnepi üzenetében.  Krisztus ragyogása kell, hogy vezéreljen az úton, miközben a megtestesült ige születésére emlékezünk, és az újbóli találkozásra várunk. Ott, akkor már nem lesznek mesterséges fények, csak a hit lángja világít egyedül. Annak a fényénél ismer fel bennünket Jézus. Ne vesszünk el a külsőségekben, az ajándékok ragyogása ne vakítson el, mert nem az a karácsony lényege! A legnagyobb ajándék Jézus Krisztus, a Teremtő Isten látogatása – foglalta össze ünnepi gondolatait a szerzetes testvér.

A Kovácsné Lajos Krisztina énekhangján Molnár László tárogató kíséretével megszólaló népének magasztalta a következőkben a fiát nekünk ajándékozó Istent. Az ünnep köré fonódó családi rituálékról osztott meg gondolatokat meghitt hangú ünnepi beszédében Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője. Elmesélte, gyermekeivel és szüleivel hogyan élték, élik meg évről évre a karácsony titkait, lélekemelő pillanatait. Beszédében örömének adott hangot a családba hamarosan érkező új jövevény érkezése kapcsán, illetve édesanyja halála okán fájdalommal konstatálta az örök igazságot: amikor egy csillag születik egy másik fénye kihuny.

Az adventi koszorún a hétről hétre meggyújtott gyertyák jelképezik a növekvő fényt, amelyet Isten a várakozóknak ad karácsonykor Jézusban. A második, a remény gyertyája a zsidó népre, mint vallási közösségre utal, akiknek Isten megígérte, hogy közülük származik majd a Messiás. A gyertyát a város adventi koszorúján Pócs János és Stipitz Árpád közösen gyújtották meg. Mindeközben a cserkészek jóvoltából a nagy koszorún is fényre gyúlt a második lila gyertya. A műsor résztvevőit a népzenészek hangja kísérte útjukon, akiket a karácsonyi vásár faházai marasztaltak még kürtőskalácsra, forró italra, kézműves ajándékok vásárlására.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?