Fontos a leírt szó

Hétfőn délután a Lehel Vezér Gimnázium könyvtárában Deméné Ilonka Gabriella tanárnő ajánlotta figyelembe a frissen megjelent 26. Jászsági Évkönyvet.

A könyvbemutatón résztvevő érdeklődőket és szerzőket a kiadó nevében dr. Kertész Ottó kuratóriumi elnök köszöntötte. Házigazdaként Antics István üdvözölte a megjelenteket, akiknek jó része valamilyen formában kötődik az intézményhez. Hangsúlyozta, hogy az idei évkönyv több írása foglalkozik a tavaly negyedévezredes születésnapját ünneplő gimnáziummal. A könyvbemutató
ünnepség színvonalát leheles diákok az advent jegyében elhangzó zenei és prózai műsora emelte, amelynek első blokkjára a köszöntők elhangzását követően került sor.

Dr. Pethő László szerkesztő Deméné Ilonka Gabriella tanárnőt kérte fel az évkönyv ajánlására, aki szerzőként is jelen van a kiadványban. A tanárnő bevezetőjében a minket körülölelő digitális világ múlandóságával állította szembe a könyvekbe írt szavak időtállóságát. A szerzők által kiteljesedett kutatómunka ennek a kiadványnak az értéke. A széles korosztályi összetételű írók olyan témákat találtak, amelyek érték és időtállóak. Benne foglaltatik a hit, hogy a leírt szó valahol, valakinek fontos. Ennek a hitnek a megőrzésére biztatta Deméné tanárnő a könyvbemutatón megjelent fiatalokat is. Kérte, emlékgyertyaként vigyék tovább a lángot, olvassanak, és merjenek írni! Hagyjanak nyomot maguk után! A 26. Jászsági Évkönyv szellemi táplálékként való fogyasztására a cikkek által kiváltott érzelmei közvetítésével hangolta rá az érdeklődőket. Felhívta a figyelmet az olyan megragadó írásokra, mint az első jász expo témája, a Berény határában megjelenő hollókról szóló misztikus mű, a spanyol nátháról tudósító írás, a Jászberény gazdasági életét elemző cikk, az egykori gimnáziumi tanárok életrajza, vagy egy izraeli utazás története.

Dr. Kertész Ottó köszönetet mondott az ajánlóért, és megragadta az alkalmat, hogy köszönetét fejezze ki a kiadvány megjelenését lehetővé tévő támogatóknak; az önkormányzatnak, illetve az 1 százalékot felajánlóknak. A következőkben dr. Pethő László saját írásuk rövid bemutatójára egyperces ajánlóra szólította a jelenlévő szerzőket. A könyvbemutatón részvevő diákok sorsoláson vettek részt, amelynek fődíja természetesen a legfrissebb évkönyv volt. Kányádi Sándor versének zenei aláfestéssel előadott szavalata, majd közös éneklés zárta a meghitt hangulatú könyvbemutatót. Lapunk következő, ünnepi számában részletesen bemutatjuk a kötetet.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?