Megőrizhetjük egészségünket

Szabó Gyuri bácsit, a bükki füves­embert nem kell bemutatni városunkban, hiszen sokadik alkalommal érkezett Jászberénybe pénteken, hogy megossza természetgyógyászaton alapuló tudását.

Vásárlás előzte meg Gyuri bácsi előadását, mivel sokan, akik az Ifjúsági Házba érkeztek már tudták, milyen áldásos portékára számíthatnak a helyszínen. Azoknak, akik nem voltak biztosak problémájuk gyógymódjára Gyuri bácsi előadása során derült fény, de ezen felül is számos jó tanáccsal látta el a hallgatóságot. Első körben azzal kapcsolatban, hogy nem elég meghallgatni az előadást, fontos elhatároznunk a változtatást. Ha ez megtörtént, akkor a gyógyteák kúraszerű használata nagy segítségünkre lehet egészségünk megőrzésében.

Ezt már Szabó György több évtizedes tapasztalatai bizonyítják, hiszen 90 évesen korát meghazudtoló frissességgel állt a közönség elé. A természet tárházából merítve – vagy inkább szakítva –, minden problémára talál gyógymódot. Tudását és a gyógynövények szeretetét nagyanyjától örökölte, aki nemcsak Gyuri bácsit, hanem három testvérét is megismertette a természet gyógyszertárával. Ők nyolcvanas éveiket tapossák hasonló jó egészségben.

Korunk gyakori betegségeit górcső alá véve szomorú tényeket sorolt. Hazánkban csaknem 1,2 millió cukorbeteg él, aminek a hátterében legtöbbször a túlsúly áll. Évente akár 24 kilogramm cukor mennyiséget is bevihetünk a szervezetünkbe a rengeteg édességen és szénhidráton keresztül. A helytelen táplálkozásból adódóan akad számos szív- és érrendszeri megbetegedés, de jellemző a rákos sejtek elhatalmasodása is. Emellett szólt a CODP nevű tüdőbetegségről, ami főként a rendszeresen cigarettázóknál jelentkezik.

Miért nem vigyázunk jobban az egészségünkre? – tette fel a kérdést Gyuri bácsi, majd arra ösztönözte a jelenlévőket, hogy ne sajnáljunk naponta időt szánni a teafőzésre, testünk karbantartására. Gondolnánk, hogy a reggeli kávé helyett sokkal hatásosabb napi két fekete tea? Vagy, hogy nyugtatók helyett a citromfű tea kiváló stresszoldó, idegrendszer nyugtató hatással bír? Naponta hallunk ezekről a teákról, mégis kevesen építik be a mindennapokba, noha nem egy példa igazolja jótékony hatásukat.

Szabó György szó szerint saját bőrén tapasztalta meg a gyógyfüvek erejét, amikor 2002-ben melanoma nevű bőrrákot állapítottak meg nála. Akkor félévet jósoltak neki az orvosok, de saját készítésű fagyöngy tinktúráival, teáival kigyógyította magát betegségéből. – Van rá mód, hogy egészségesek maradjunk, csak használni kell – hangzott a nagy igazság, majd különböző betegségekre ajánlott gyógyfüveket. Pirulák nélkül, körömvirágkrém keverékkel orvosolható az ízületi fájdalom, a tyúkhúr tea a koleszterin csökkentésében segít, a galagonya a vérnyomás csökkentésére kiváló és nyugtatja a szívideget is. És ez csak néhány gyakran jelentkező probléma, amelyre orvoslást találunk az erdők, mezők mélyéről.

Végül ki tasakokba pakolt teával, ki tanácsokkal, de mindenképp gazdagabban tért haza az előadásról, hiszen már tudjuk: van mód az egészségmegőrzésre, csak használni kell!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?