A csecsemők és a modern technika

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán november 28-án, szerdán délelőtt került sor a Tudományos Diákköri Konferencia őszi fordulójára.

A jászberényi campus 2016 nyarától, mióta az Eszterházy Károly Egyetem részét képezik, évi két alkalommal ad otthont TDK konferenciának, tavasszal áprilisban, ősszel pedig november végén kerül kihirdetésre az esemény. – Korábban a Szent István Egyetem berkein belül évi egyszer, novemberben rendeztünk ilyen eseményt, igazodva a gödöllői szokásokhoz – tájékoztatta lapunkat dr. Sebők Balázs főiskolai docens, a TDK elnöke. Az országos, kétévente megrendezendő versenyre tavaly lehetett és még idén is lehet kvalifikálni, így a mostani szűk hármas mezőnyből is juthat el hallgatónk a 2019. év tavaszán, 16 szekcióban megrendezésre kerülő OTDK-ra. Nyilván az jut tovább, akit a helyi bíráló bizottság javasol, illetve akit az országos bírálati rendszerben is alkalmasnak találnak az indulásra. A 2017. évi OTDK-n egy első helyezettünk lett, Kriegel Zsófia tanító szakos hallgató személyében – fejtette ki kérdésünkre válaszolva a konferencia koordinátora.

A megjelenteket dr. Sebők Balázs köszöntötte és bemutatta a zsűri tagjait, élükön dr. habil Bujdosó Zoltán rektorhelyettessel, majd ismertette a pontszámokat, továbbá a bíráló bizottság értékelő szempontjait.
Elsőként Fekete Anita levelezős csecsemő és kisgyermeknevelő mutatta be prezentációját Médiatudatosság a 0-3 éves korosztály nevelésében címmel. Anita három éve dolgozik kisgyermeknevelőként egy budapesti bölcsődében, így saját bőrén tapasztalja, hogy a gyermekek már korai életszakaszban is magabiztosan kezelik a modern technikai eszközöket. Célja az volt, hogy átfogó képet kapjon, milyen mértékű a gyermekek körében ezen eszközök térnyerése és mennyire kap szerepet a hagyományos mesekönyvből való olvasás a képernyő nézésével szemben.

Őt Lukács László levelezős tanító TDK témák között is rendhagyó kérdéskört feldolgozó kutatása követte, melyet Történelmi alapokra helyezett honvédelmi oktatás néven végzett egy számára ismerős terepen. László témaválasztása 23 éves táboroztatási tapasztalatából származott, ugyanis évről évre szervez nyári eseményeket a fiataloknak. A gyakorlatorientált programok a magyar történelem legfőbb fordulópontjai köré csoportosulnak, melyekről véleménye szerint az iskolákban a gyermekek csak elméleti tudásanyagot tesznek magukévá.

Tóth Anett nappali tagozatos óvodapedagógus Kora gyermekkori idegen nyelvi fejlesztés az óvodában előadása zárta a prezentációk szakaszát. Kutatási kérdései között egyebek mellett elhangzott, hogy milyen előnyökkel is jár az idegen nyelv elsajátítása az óvodában, mi a megfelelő módszertan, milyen lehetőségek vannak erre Magyarországon, illetve a szülőket milyen attitűd jellemzi a témával kapcsolatban.

Az eredményt a szünetet követően dr. Bujdosó Zoltán tolmácsolta, mely alapján Fekete Anita (fotónkon ő látható) végzett az első helyen az összesen elérhető 120-ból begyűjtött 115 pontjával, részvételét egyúttal az országosra is támogatta a zsűri. Másodikként Tóth Anettet díjazták, akit szintén nomináltak az OTDK-ra, a dobogó harmadik fokát pedig Lukács László foglalhatta el 103-as pontszámmal, számára némi mélyebb tudományos átdolgozást követően a tavaszi fordulót javasolta a bizottság.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?