Menedzserek tapasztalatcseréje

Jászberény testvértelepülésén, Maros­szentgyörgyön ez év májusában megalakult a Szent György Menedzser Klub, amelynek vezetősége tapasztalatszerző látogatást szervezett a Jászságba.

November végén két napra 17 Maros menti vállalkozó érkezett városunkba azzal a céllal, hogy megismerjenek olyan – elsősorban kis- és középvállakozásokat –, amelyek sikeresek a gazdaságban. A szakmai programot a vendéglátó Jászsági Menedzser Klub szervezte meg, akik már a szentgyörgyiek alakulásához is segítséget nyújtottak, és felajánlották, hogy tapasztalataikat megosztják a civil szervezettel.
A céglátogatások előtt Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere mutatta be a várost, és szólt a Jászságban összpontosult gazdasági erőről.

Elmondta, hogy a város stratégiai partnernek tartja a menedzser klubot, és bízik abban, hogy a két klub kapcsolata elvezet oda, hogy annak tényleges üzleti eredményei is lesznek.

A látogatás kapcsán dr. Rédei István a menedzser klub elnöke is azt emelte ki, hogy elérkezettnek látja az időt az eddigi – jellemzően humán területén meglévő – testvérvárosi kapcsolatok gazdasági területre való kibővítésére. Örül annak az érdeklődésnek, amellyel a jászsági vállalkozások felé fordulnak a marosszentgyörgyi, marosvásárhelyi cégvezetők, és hasonló aktivitásra számít a jövőben a jászságiak részéről is.

Szathmáry Zsolt a Szent György Menedzser Klub elnöke hasznosnak tartotta, hogy lehetőségük volt Jászfényszarun és Jászberényben is megtekinteni egy ipari parkot és egy Vállalkozók Házát, hiszen terveik között szerepel ipari park létesítése is. Céljuk, hogy a vállalkozóik tudását, tehetségét egyesítve elmozdítsák lemaradóban lévő régiójukat a fejlődés irányába. Önkormányzati vezetőktől arról kaptak tájékoztatást, hogyan tudtak bevonzani vállalkozásokat a településükre, több cégvezetőtől pedig a munkaerő megtartásával, a bérezéssel, az oktatással-, képzéssel, cégépítéssel, piacszerzéssel, konkurenciával kapcsolatos kérdéseikre kaptak hasznos válaszokat. A vendégeknek több, jól működő gazdasági modellt sikerült megismerniük a céglátogatások során, amelyeken a konzultációk mellett üzemlátogatásokra is sor került. Jártak a Szatmári Ipari Parkban, megnézték a malmot, voltak a Scintilla Kft-nél és a Fortaco Zrt-nél, Jászfényszarun a városházán és az Ipari Parkban, a Thyssenkrupp Kft-nél, sőt még menet közben is bővült a program.

A napközbeni beszélgetések folytatódtak az esti vacsorák alatt is, ahol az eszmecserén túl a Jászsági Pálinka Lovagrend és a Túri Pince vendéglátása is bizonyára kellemes emléke marad vendégeinknek.

A látogatás két napja erősítette a két klub kapcsolatát, és számos tapasztalattal gazdagodtak vendégek-, vendéglátók egyaránt. Megegyeztek abban, hogy az elkezdett együttműködést a későbbiekben is érdemes folytatni, és már szóba került a jászságiak jövő évi székelyföldi látogatása is.

Szerző: Sas István

Vélemény, hozzászólás?