Természetes gyógyszereink

Fontos úgy gondolnunk a fűszerekre, mint gyógynövényekre – hangsúlyozta Ferenczi Adrienn szakgyógyszerész, a november hetedikei Egészség és életmód rendezvényen, melynek fókuszában a keleti gyógynövények álltak.

Sok olyan alapvető hazai fűszernövényünk van, ami nem hiányozhat egy háziasszony konyhapolcáról sem. Míg a feketebors, fahéj, szerecsendió előkelő helynek örvend a fűszerlistán, addig bőven akad csemegézni való a méltán híres Távol-Kelet gasztrokultúrájából, fűszereiből is. Ebben segített szerda este Ferenczi Adrienn szakgyógyszerész, keleti-nyugati gyógynövényismeret oktató, aki még a szakma számos titulusának büszke tulajdonosa. Ugyanis diplomát szerzett Ajurvéda szakterületről, emellett a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány szakértője, és a Gyógynövény Jóga alapítója.

Érdemeit ismerve sokan jegyzetfüzettel készültek az előadásra, akinek pedig mégis otthonmaradt a notesz, telefonjába írt az egészséget szolgáló természetes csodák hatásairól. Mindenekelőtt az előadó beszélt a testtípusok szerint való – VATA, PITTA, KAPHA – bontásról, ami nagyban befolyásolja a gyógynövények hatékonyságát és egyáltalán ajánlott fogyasztását. Ugyanis ami az egyik embernek hasznára válik, az a másiknak felépítéséből adódóan kerülendő lehet.

Szó esett a kurkumáról, amely baktériumölő hatásáról ismert, de ha ez túl kevés lenne, akkor tulajdonképpen „mindenre jó” – tudtuk meg az előadótól. Erős immunerősítőként kiváló elegyet alkot a mézzel és gyömbérrel, melynek intenzív triásza legyőzi a vírusos torokbetegségeket. Szintén immunerősítő hatásáról számolt be az amla lekvárnak, amelyet indiai egresként is hívnak. Egyetlen gyümölcsben 3000 mg C-vitamin van.

A Déryné Rendezvényház termében domináló női többség örömére említésre kerültek a shatavari és a triphala nevű indiai fűszernövények, melyek elsősorban a hölgyeket érintő problémákra jelentenek megoldást. Utóbbi a fogyásban segít, és a bőr, a belek rugalmasságát, regenerálódását szolgálja. A shatavari a nőnek minden korszakában „mennyei manna”, hiszen rendbe teszi a hormonháztartást, és segít áldott állapotba kerülni a sikertelenül próbálkozóknak.

Az úgynevezett neem olaj a gyulladt pattanásokkal száll szembe, a brahmi az idegrendszerre fejti ki jótékony hatását, a gurmar pedig a cukorbetegek életét könnyíti meg. Csak néhány indiai gyógynövény, amelyek egészségre gyakorolt hatása évszázadok óta igazolt, ezért érdemes beépítünk a saját étrendünkbe.

Ferenczi Adrienn lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy Magyarországon egyre népszerűbbek ezek a gyógynövények, mivel többen csalódnak a szintetikus gyógyszerekben. Ma már a keleti gyógyír megismerése, fűszerek beszerzése sem jelent kihívást, hiszen számos szakember foglalkozik az efféle gyógyászattal. A tudás akár néhány alkalmas tanfolyam által is elsajátítható. A növények komoly hatóanyaggal bírnak, éppen ezért nem ajánlott tudatlanul használni őket, hanem mindenesetben ki kell kérni terapeuta véleményét, aki irányt mutathat a gyógyulni vágyóknak – nyomatékosította a gyógyszerész. Ennek kapcsán emelt szót a hipermarketeket elárasztó fűszerkeverékek ellen. Elmondta, hogy ajánlott szakboltokból beszerezni a pikáns ízvilágot kölcsönző hozzávalót, amely jobbára természetes, megbízható forrásból származik.
A veszély elkerülése érdekében, ahogy korábban mondta mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni, melyre az előadás végén lehetőséget adott. A személyes beszélgetés egyúttal a rendezvény végét jelentette, legközelebb Egészség és életmód témában december 13-án Gulyás Zsuzsanna kineziológustól hallhatunk előadást.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?