Stresszűző dallamok

Negyedik alkalommal hallhatta Jászberény közönsége Kövi Szabolcs zeneművész elmét és lelket is megnyugtató meditációs koncertjét november 16-án, pénteken a Déryné Rendezvényházban.

Nem mindennap kerülnek elő a pótszékek a Déryné nagytermében, de Kövi Szabolcsnak harmadik alkalommal is sikerült telt házat varázsolnia, ami talán nem akkora csoda egy olyan világban, ahol a stresszcsökkentésre minden eddiginél nagyobb a kereslet.

Miután a művész félórás késésben volt, stílszerűen rémálomutazásként jellemezte kalandos ideérkezését, és Álomutazás című legújabb lemezét bemutató műsorát, melyre olyan különleges fúvós hangszereket hozott magával, mint a keleti fuvola vagy a brazil indiánfurulya. Bevezetőjében kitért a zenék ihletforrására, hamar lerombolva a spirituális gurukról alkotott tévképzeteinket, hiszen bevallása szerint éppen saját stresszes életét igyekszik némiképp egyensúlyba hozni meditatív szerzeményeivel.

Manapság, amikor egyetlen perc sem telik el anélkül, hogy ne foglalnánk el magunkat valamivel, félelmetes elképzelni, milyen érzés lehet nem gondolni semmire. Kövi Szabolcs koncertjén hatvan perc állt a rendelkezésünkre, hogy kiürítsük és leállítsuk agytekervényeinket, mely egyeseknek hamar, másoknak láthatóan egyáltalán nem sikerült.

Egy olyan koncerten, ahol a pozitív kritika a szunyókálás, a horkolás pedig a vastaps, sokkal nehezebb helytállni, ezért a zenei élményt lélegzetelállító videókat felvonultató vetítés is kísérte. Szél lengette fűcsomók, toszkán domboldalak, lila-sárga naplementék és türkiz tavak váltották egymást a pánsíp kellemes, egyszerre zsibbasztó és bizsergető szólamaira, melyek többeket a szék támlájának szegeztek, vagy a legközelebb helyet foglaló vállának döntöttek.

A műsor végeztével a résztvevők egyetértettek abban, hogy a szokásos pénteki poharazás feleannyira sem muzsikál jól a stresszcsökkentés területén, mint ez a néhány, Kövi Szabolccsal eltöltött, értékes pillanat. Gyorsan vissza is kellett zökkennie a való világba annak, aki haza akart vinni egy kis instant harmóniát, ugyanis az aulában felállított, lemezekkel megpakolt asztalról egykettőre elfogytak a dedikált korongok.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?