Ifjú tehetségek találkozása

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria november 10-én saját nevelésű tehetségeinek adott alkalmat, hogy megmutathassák, nem múltak el nyomtalanul a rajzszakkörös idők, és alkotás iránti elkötelezettségük, művészi törekvéseik ma is központi helyet foglalnak el életükben.

A galéria egykori tanítványait, valamint az érdeklődő megjelenteket Farkas Edit múzeumigazgató köszöntötte, de mielőtt szó esett volna a változatos stílust és technikát felvonultató művekről, zenével hangolódtunk a tárlatra. Nem rugaszkodtunk el azonban túlságosan művészeinktől, ugyanis a fellépők között az egyik kiállítót, Kiss Tímeát hallhattuk, aki Csibi Norbert gitárossal Kiscsillag dalokat, versátiratokat pengetett a kultúrafogyasztóknak.

A délután további főszereplői, Galbács Attila, Kis Henrietta és Rajna Gergő is csatlakozott a megnyitót prezentáló Tímea mellé a színpadon, a szerényen egymás mögé bújó alkotók érdemeit Farkas Edit osztotta meg a nagyérdeművel. Megtudtuk, hogy a művészi hajlam és az erősáramú szakmai terület kéz a kézben járnak, hiszen Attila és Gergő legalább annyira kiismeri magát a vezetékek bonyolult rendszereiben, mint a különféle rajztechnikákban. Emellett a Terplán Zénó intézmény, a Magyar Nemzeti Galéria képzőművész kurzusa, de oktatóik révén is összefonódik a kiállítók élete, melyben olyan tanárok játszottak meghatározó szerepet, mint Kerekné Mihalik Judit, Nagy Tamás, Velkeiné Pócz Ilona vagy Sinkó István.

A tárlat EgyÉnek címen lett meghirdetve, mely szerkezetét nézve valódi szójáték, ha akarjuk, egy közösen életre hívott költemény, de utalhat akár az egyedi látásmódot nem szégyellő, abból előnyt kovácsoló, tehetséges fiatalokra is. A kiállításra mindkettő igaz, hiszen egy helyről indulva, a képzőművészetet bújva, igazi egyéniségek hívták életre a rendezvényt. A falakon lógó képek tulajdonosai bebizonyították, a mai ifjakban is ott van a művészet szeretete, művelésének vágya és az ehhez elengedhetetlen, minőségi tudás is.

A bemutatót követően elsőként a kisteremben helyet kapott alkotásokkal nyílt lehetőség közelebbi kapcsolatot teremteni, mely a képek témáját tekintve nem ment olyan könnyen. A fotók, továbbá a hozzá kapcsolódó festmények a Jászberényben talált halott madarak pusztulását örökítették meg és állították meg egyúttal az idő kerekét. A hátsó teremben színes, természetközeli ábrázolásokban, napsütötte tájképekben, évszakokat bemutató fotópárokban gyönyörködhettünk.

A kivételes jellemekre utaló, játékos címet akkor értjük meg igazán, ha végigsétálva elmerülünk a fekete-fehér grafikákban, elmerengünk a hátborzongató, szürreális pillanatokon vagy épp farkasszemet nézünk a filmuniverzum leghíresebb gonoszaival. Merthogy az EgyÉnek meglátogatásával minderre sort keríthetünk. A kiállítás december 19-ig a múzeum nyitvatartási idejében megtekinthető.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?