Adler testvérek a thai bokszban

Jászberényben közel húsz sportág közül választhatnak a fiatalok, Jászapátin ennek nagyjából a fele adott, de egyik városban sincs thai boksz. Apátin az Adler testvérek, Netti és Dávid, mégis ezt a küzdősportot választották.

A thai boksz (muay thai) Thaiföldről származó pusztakezes harcművészet. Eredetileg mindenfajta felszerelés nélkül művelték. Ma a sportolók egységesített szabályok szerint, védőfelszerelések alkalmazásával küzdenek, de léteznek úgynevezett hagyományos thaiboksz-mérkőzések is, ahol a védőfelszerelést elhagyják. A thai bokszot a nyolc végtag tudományának is nevezik, mivel a küzdelem során a bokszoló nemcsak az ökleit, hanem a lábát, a térdét, sőt a könyökét is használhatja.

Dávid és Netti a család egyik ismerősétől hallott a thai bokszról és ennek megtekintésére, Hevesre mentek át, ahol az Egri Thai-Box SE (Thai Works Team) kihelyezett tagozata tevékenykedik. Először csupán erőnléti edzésnek fogták fel, majd szép lassan „beleszerettek” ebbe a küzdősportba. Így ma már Hevesre hetente kettő, a központi klubba, Egerbe pedig három alkalommal járnak a késő délutáni edzésekre.

Tavasztól kezdődően már több versenyen is részt vettek, amelyek közül a Pápán IFMA rendszerben lebonyolított muay thai gála volt a legjelentősebb. Adler Netti egyhangú pontozással győzött a döntőben, továbbá megkapta a legjobb ifjú tehetségnek járó díjat is. Netti nem éppen „kisasszony sportot” választott, de mint mondta, ha rendesen felkészül, nem fél ellenfeleitől. Ő 3×1,5 percet tölt a ringben és test, láb, fej könyökvédőt használnak. Bátyja, Dávid – aki 15 éves -, egy évvel idősebb korosztályban kapott lehetőséget a -75 kilós súlycsoportban. A döntőbe jutását nehéz ellenféllel szemben, több muay thai technikát bemutatva vívta ki, a döntőben azonban lábsérülés miatt nem léphetett ringbe, így ezüstérmes lett.

Október utolsó hétvégéjén Nyíradonyban léptek ringbe, de mivel thai ellenfelek nem voltak, így K1-ben indultak. Netti először egy korcsoporttal feljebb küzdött ellenfelével, így nem tudott nyerni, viszont később a bemutató meccsét fölényesen nyerte. Dávid szintén K1-ben küzdött a 19 éven felüliek mezőnyében és ő is fölényes győzelemmel fejezte be a bemutatót.

Eredményükre felfigyelt Nagy Balázs, az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya is. A tervek szerint Adler Netti a válogatott színeiben, novemberben a törökországi Antalyába Európa-kupán versenyez majd.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?