A szeretet otthont teremt

Jászapáti Város életében 1990 óta működik a „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, amely jelenleg 115 szépkorúnak biztosít teljes körű ellátást. Az idősek lelki és testi harmóniájára Vincze Ferencé az intézmény igazgatója különös figyelmet fordít, akivel erről az odafigyelésről és az otthon működéséről beszélgettünk.

Jászapátin több mint kétezer idős él, van, aki saját otthonában vagy családja körében, míg vannak, akik az idősotthon biztonságát élvezik. Az intézmény családias, otthonos légkört teremt azok számára, akik napi teendőiket már nem tudják egyedül elvégezni. Mindez esztétikus környezetben valósul meg, ügyelve a rendre és a tisztaságra. Nagy figyelmet fordítanak az otthon udvarára is, amelyet parkosítással, virágosítással tesznek hangulatosabbá a lakók számára.

Vincze Ferencé szerint nem elég a fizikai feltételeket megteremteni a jóléthez, fontos törődni az idősek lelki feltöltődésével is, amelyet különböző kulturális és szabadidős programokkal érnek el. Ebből a meggondolásból szervezték meg – és amit máig is koordinálnak – 1999-ben az első Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősotthonok Szépkorú, de Ifjúszívű Lakóinak Kulturális és Sportversenyét, mely azóta is rendkívül népszerű a szépkorúak körében. Évente mintegy 300-350 idős látogat el közel 25 idősotthonból a vándorrendezvényre, melynek idén Jászberény adott helyet.

Az intézményben minden társadalmi és egyházi ünnepet az idősek és a dolgozók közösen ünnepelnek meg. A hétköznapok során sakk-, kártya-, film-, irodalmi-, színjátszó klubokat szerveznek, csoportos foglalkozásokat tartanak az idős lakók számára. Ezzel is segítik a közösség szervezését és a társas kapcsolatok kialakítását. Szintén ilyen kezdeményezés a születésnapok, névnapok ünneplése, melyre örömmel kerítenek sort az intézmény életében. Az igazgató asszony kiemelte, hogy a jeles napokon örömmel látják az idősek családtagjait, mellyel lehetőséget teremtenek a közös ünneplésre. A vallásukat gyakorló hívőknek szentmisén való részvételt biztosítanak az intézményben kialakított imateremben, így, aki templomba nem is tud eljárni, nem marad le az igehirdetés öröméről.

A „Fehér Akác” megyei Idősek Otthonában két épületben gondozzák a szépkorúakat, összesen 115 idős embert ápolnak folyamatosan. A felvételre várakozók száma mindig nagyon magas. Az igazgató asszony beszélgetésünk során elmondta, hogy jelenleg is hetvenöten várakoznak felvételre, azonban az intézmény évente nagyjából 25 lakót tud befogadni. A mindig telt házas intézményben 59-en dolgoznak a szépkorúak egészségmegőrzéséért és jólétük megteremtéséért.

Az idős emberekért végzett áldozatos munka szép elismerése a Miniszteri Dicsérő Oklevél, mellyel az intézmény dolgozói közösségének munkáját ismerte el az ágazat vezetése, valamint a Megyei Szociális Díj, amelyet a Megyei Önkormányzat adományozott Vincze Ferencnének. Az intézményvezető asszony tizenhat éve foglalkozik idős emberekkel, és mikor arról kérdeztem, mit szeret a munkájában a legjobban, mindössze ennyit mondott: „mindent, de a legnagyobb öröm, ha látom az idősek arcán, hogy boldogok, elégedettek, mosolygósak, jól érzik magukat. Öröm számomra, ha mi dolgozók mindannyian meg tudjuk szépíteni az időseink otthonban töltött éveit.”

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?