Szenzációs örökségünk

A Múzeumok Őszi Éjszakája program apropójából egy estére átalakult a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria nagyterme és kávéházi hangulatban élvezhették a vendégek a dalest szereplőinek nívós produkcióit.

2018. októbere és novembere a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiváljának hivatalos időszaka. Az intézmények a „Szenzációs örökségünk!” jelmondatot szem előtt tartva speciális élményekkel egészítik ki a múzeumi környezet hétköznapi szolgáltatásait. A fiataloknak szánt, kompetenciák fejlesztésére irányuló programok mellett az idősek számára társaságot jelentő rendezvények is bekerültek az eseménynaptárba.

Az utóbbi elvárásnak eleget tevő Hamza múzeum belső tere ismét szűkösnek bizonyult, hiszen még a kisteremben elhelyezett székeket is megtöltötték a kulturális programra kiéhezett résztvevők. Az asztalon gőzölgő forró tea, a tányérokon tornyosuló pogácsák, édes sütemények, valamint a párkányon sorakozó gyertyák meghitt atmoszférát teremtettek Ecsedi Péter és Bukovics Edit énekművészek előadásának. A produkciót Baksa Endre zongorista kísérte, így hárman már számos alkalommal léptek a nagyérdemű elé, sőt még egy lemezfelvétel elkészítésére is vállalkoztak.

A műsor komolyabb és könnyedebb dallamok összefűzésével jött létre, kedvezve a népdalok, a versfeldolgozások, a klasszikus alkotások kedvelőinek egyaránt. Elhangzottak Ádám Jenő, Kodály Zoltán virágének gyűjteményének legszebb darabjai, Arany János és Petőfi Sándor örökérvényű sorai, de Franz Schubert osztrák zeneszerző romantikus szimfóniái is remekül illettek a régi korok szalonjait megidéző esemény repertoárjába.

A művészek között megnyilvánuló bizalom, a nagyközönség előtt is kötetlen interakció lehetővé tette a hallgatóság számára, hogy kivegye a részét a pódiumon és amögött zajló, sokszor misztikus történésekből. Az előadás végén szedelődzködők egyetértettek abban, hogy érdemes lenne hagyományt teremteni a hasonló minőségi szórakoztatást képviselő kezdeményezésekből.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?