Kortárs verselők estje

Nemzeti ünnepünk után egy nappal a modern költészet forradalma bontakozott ki a Lehel-Film Színház galériáján. A félévente rendezett Slam poetry esten ezúttal vendégelőadóként Gábor Tamás Indiana és Mészáros Péter országos slam bajnokok faragták a rímeket.

Sokakat vonzott az egyre népszerűbb Slam Poetry est, ami látogatottságát tekintve lassan kiszorul a mozi emeletéről. A fiatalság aktív részvétele nem meglepő, elvégre a slam műfajilag bőven nyúl a divatos szlengekhez, szellemes rímpárokhoz, és az aktuális társadalmi témákhoz. Mindez az irodalommal kéz a kézben jár, olyannyira, hogy az sem fura, ha az egyik slammer épp a Nyugatosok csoportos Facebook beszélgetését kreálja meg. Mészáros Péter feltehetően nem is sokat tévedett, hiszen nemzetünk nagy költői, Babits, Ady és társaik napjainkban valószínűleg hasonló szófordulatokkal használnák a közösségi portált.
A költészeti hangolódás után Gábor Tamás Indiana Karinthy Frigyes száz évvel ezelőtt írt levelére reflektált mai hangvételben. Tehát irodalomból nem volt hiány, sőt még újdonsült poéták is próbálgathatták szárnyaikat. Ugyanis a Slammelj te is! program lehetőséget adott arra, hogy kezdő rímfaragók színpadra álljanak saját költeményekkel, amelyeket a közönségből választott zsűri bírált el.

A versenyre nem kis bátorsággal három fiatal srác vállalkozott. Simon Roland első slam előadásán inkább a rap műfaját merítette ki, tekintve, hogy hangaláfestést is használhatott. Csetneki Dániel kissé melankolikusabb rímpárokat rakott össze, majd utolsóként Kovács Alex „Koala” állt a mikrofon mögé. Koala neve már nem ismeretlen a slam versenyeken, így talán rutinjának és népszerűségének is köszönhető, hogy az első hellyel zárta a versenyt.

A dobogóról persze senki nem maradt le érthető okokból, de emellett mindhárom fiatal valóban jól szerepelt. Az este alatt Joe-Z lemezművész keverte a hangokat egy-egy slam után a hangulat fokozása érdekében. A verssorokban bőven szerepelt a politika, a magyar foci, a párkapcsolatok, de még a mentális betegséget is pellengérre állították. Ez a sokszínűség hozta a Slam poetry estektől megszokott hangulatot, amiért mindig érdemes elmenni!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?