Nosztalgikus Táncdalfesztivál

Örökzöld slágerek, korszakalkotó előadók és egy ország a képernyők előtt. Ilyen volt 50 évvel ezelőtt a Táncdalfesztiválok hangulata, amit retró külcsínnel idéz fel a Szolnok Televízió vadonatúj tévés vetélkedője. A jászsági elődöntő egyik helyszíne volt szombat este a Lehel Film-Színház nagyterme, ahol tizenkét fellépő állt mikrofon mögé.

1966-ban rendezték meg az első Táncdalfesztivált, amely többek között olyan előadókat adott az országnak, mint Kovács Kati, Zalatnay Sarolta vagy Koós János. Az általuk előadott 60-as 70-es évek slágerei kitörölhetetlenül befészkelték magukat a magyar könnyű zene emlékezetébe. Éppen ezért korunk divatos sikerszámai helyett örök klasszikus szerzemények hangoztak el a jászsági elődöntő folyamán, amit persze nagy izgalom és készülődés előzött meg.

Mikor már minden hang a helyén volt Torda Ferenc a műsor ötlet- és házigazdája, valamint Szolovjov Rita műsorvezető köszöntötte közönségét az élő showban. A műsor kezdetén Pócs János országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke szólt a jelenlévőkhöz, majd Fortuna beleszólásával lépett színpadra az első előadó. A fellépőknek nem volt könnyű dolga, hiszen Poór Péter az 1967-es Táncdalfesztivál második helyezettje ült a zsűrielnök székében, továbbá tanítványa Rózsás Viki és Berec Zsolt a Jászkerült Nonprofit Kft. ügyvezetője fogalmazott véleményt. A háttérben csillogó flitteres függöny old school köntösbe bújtatta a színház pódiumát, de az igazi retró életérzést csak a jól ismert slágerek hozták meg.

A tizenkét fellépő közül volt, aki már nem először állt közönség elé, de akadt olyan is, aki élete első tehetségkutatójában próbálta ki magát. Míg néhányan a komoly hangvételű dalokkal igencsak próbára tették hangszálaikat, addig mások pörgős énekekkel a szórakoztatás jegyében nyűgözték le a zsűrit. A tizenkét vállalkozóból már a helyszínen 5-en továbbjutottak a november 17-i döntőbe, mely a szolnoki Cserkeszékházban lesz megtartva. Addig is vasárnap este 19:30-kor a Szolnok TV várja a képernyők elé nézőit, ahol közönségszavazással dönthetnek a 6. továbbjutóról. Idézzék fel a Szolnok TV-vel a nagysikerű Táncdalfesztivál hangulatát és döntsenek önök a 6. versenyzőről!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?