A tehetség családban marad

Családias hangulatú zenei élményben volt részünk péntek este, és nemcsak azért mert különleges apa-lánya koncertet hallottunk Malek Miklóstól és Malek Andreától. A külön-külön is kimagasló érdemeket szerzett duó a hazai pálya legnagyobb zenei egyéniségeit hozta el az este folyamán.

Péntek este jól öltözött polgároktól nyüzsgő belváros hirdette, hogy a Jászkerület Nonprofit Kft. ismét szórakozásra hívja vendégeit a Lehel- Film Színházba. A Malek a négyzeten című előadásra közel százan jegyet váltottak, ami talán annak is köszönhető, hogy igen ritkán láthatjuk Malek Miklóst és lányát közösen a színpadon.

A formáció ötlete egy korábbi családi fellépés során fogant meg, amikor is úgy döntöttek, érdemes lenne az édesapa dalszerzeményeivel járni az országot. A kezdetekről Malek Andrea mesélt, majd átadta a szót apjának, aki dicsérő szavakkal illette a színháztermet. A terem kapcsán megosztotta Madách Színházas élményét is Tímár Béla prológjáról, mellyel egyúttal felvezette az est első előadását, Malek Andrea prológusát.
A folytatásban rögtön egy kakukktojás is felcsendült, a Pesti lány című dal, melyben évekkel ezelőtt Malek Andrea fővárosi életérzését vetette kottára Sztevanovity Dusán és Lerch István zeneszerző. Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő fiatalon megmutatta tehetségét. Mára már nem jelent számára kihívást Kovács Kati után énekelni az Éjszakáról éjszakára című slágert sem, amit egykor túlzás nélkül az ország legjobb énekesnője adott elő. Ez utóbbi már természetesen Malek Miklós Erkel Ferenc-díjas zeneszerző tollából született, ahogy a Kell néha egy kis csavargás című lemezszerzemény is, melyből szintén hallottunk részleteket.

A Malek család minden tagja zenei talentumokat hordoz, így talán mindannyian vártuk, hogy Andrea édesanyjától, az idén 80. születésnapját ünneplő Toldy Mária énekesnőtől is színpadra vigyen egy-egy ismert dalt. A választás a Moszkva téri lányokra esett, melyet Andrea városunkban stílusosan jászberényi lányokra keresztelt. Ezekkel az apró momentumokkal és a dalok mellé tűzdelt történetekkel tették igazán közvetlenné, családiassá az élményt.

A koncert fényét emelte Amirás Árpád csellista előadása is. A komoly zenei élet tehetséges csellósának hangszerjátéka egyből megragadta Malek Miklóst elmondása szerint. Éppen ezért írt neki egy dalt, és előszeretettel hívják koncertezni a közös Malek estekre is. A felvezetés ígéreteit beváltották a művészek, valóban lenyűgöző élményben volt részünk egész este, hiszen a Malek család egy új arcát mutatta meg, amit alighanem mindenki egyből megszeretett.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?