Guppi párok versenye

Hazánkban sem gyakori rendezvény színhelye volt a hosszú hétvégén a Jászberényi Állat-és Növénykert oktatóterme.

Az Akvaristák Magyarországi Egyesülete /AME/szervezésében rég nem látott verseny került megrendezésre. Egész pontosan 32 éve volt a fővárosban hasonló, de akkor ott az elevenszülő díszhalak egész családja bemutatásra került. Értékét növeli, hogy rögtön nemzetközivé avanzsálódott. A hazai egyesületen kívül érkeztek tagok a szomszédos Ausztriából, Szlovákiából, Ukrajnából, valamint Németországból és Lengyelországból is.

A bírálatokat három nemzet (szlovák, lengyel, osztrák) szigorú bírái végezték, az ellenőr pedig az Európai Guppi Szövetség (IKGH) elnöke, az angol Stephen Elliott volt. A szombat délben kezdődő díjátadó ünnepségen először Pasaréti Gyula, az AME első embere mondott köszöntőt, majd dr. Gottdiener Lajos, városunk jegyzője – aki maga is nagy akvarista –, beszélt erről a népszerű hobbiról. Ezután következett a győztesek jutalmazása. A jelenlegi elfogadott 13 kategóriából 12-ben volt nevezés. Összesen 84 kis akváriumba került guppi pár. A maximálisan kiadható 150 pontos határt senki sem érte el, az abszolút győztes osztrák díszhaltenyésztő 128 pontot szerzett halaival.

Mint dr. Gottdiener Lajos mondta, ezzel a megmérettetéssel hagyományt szeretnének teremteni.Van rá remény, sőt Stephen Elliott szerint még az sem elképzelhetetlen, hogy az Európai Versenynaptárba is helyet kaphat néhány éven belül az itteni rendezvény.

Latest posts by Pesti József (see all)

Pesti József

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?