Körzetbejárás a víz nyomában

Október 17-én, szerdán 15 órakor a Komáromi utcai játszótéren várta a lakókat Nagy András a 2. számú választókörzet képviselője, hogy innen indulva közösen bejárják a kerületet feltérképezve a problémás helyszíneket. A séta elsősorban a csapadékvíz okozta gondokra fókuszálva haladt a megjelölt 14 sarkalatos pontot érintve, majd a Székely iskolában fórummal zárult.

A kellemes őszi napsütésben az időjáráshoz hasonló hangulatban maroknyi csapat várta Nagy Andrást, s meg sem várva a bejárás hivatalos kezdési időpontját köszönetekkel és kérésekkel fordultak képviselőjükhöz. Többek között a játszótér kihasználtságát, rendezettségét dicsérték, ám felhívták a figyelmet néhány eszköz cseréjére. A szinte az egész körzetre – de a város egészére szintén -, jellemző csapadékvíz-elvezetés gondjait ugyancsak említették. Nagy András az előzetes beszélgetéseket követően a később érkezőknek szóló üdvözlések után az egybegyűlteknek elmondta, hogy a szűkös képviselői keret terhére egyelőre sajnos nincs lehetőség a játszótér felújítására. Kérte, tartsanak vele és közösen szemléljék meg a problémás helyszíneket, kövessék a csapadékvíz útját!

A száraz idő sok helyszínen csak sejtetni engedte az esőzések okozta gondokat. Megsüllyedt, elmorzsolódott útszegélyek, gondozatlan, szikkasztó árkok, felvizesedett, netán megrepedt házfalak jelezték, hogy több utcában csapadékos időszakokban a víz az úr. Nem kellett messzire sétálni a kiindulóponttól, az első állomáson a Garat utcában mutatott rá a képviselő, hogy a szépen megépített aszfaltút ellenére a lakók elégedetlenek, hiszen az esővíz nem tud elfolyni. Mint mondta, a megoldást jelentő zárt csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése milliós tétel lenne. A Hattyú utcában is láthattuk, hogy a víz munkájából eredően az új útburkolat szélén megsüllyedt az aszfalt. Tóth Endre a Városüzemeltető képviseletében tájékoztatott, hogy a sérült útszakaszt ki fogják vágni, majd kőréteg bedolgozása után újraaszfaltozzák. A Forgács utcában hasonló javításokat végeznek néhány napon belül. Itt is a zárt csapadékvíz-elvezetés kiépítése jelentené a végső megoldást. Az utca végén a közelmúltban megnagyobbították a csapadékvíz-lefolyó nyílását, így segítettek a helyzeten. A Tigris utcában most zajlanak a munkálatok; csatornát ástak, átvezették az út alatt a csöveket, az út szélén tisztítják a szikkasztó árkokat. Tóth Endre az utca panaszkodó lakójának is hangsúlyozta, már több lépést megtettek a gondok enyhítése érdekében, de tudja, hogy még nem tökéletes a rendszer. Hozzátette, a városlakóknak is meg kell tenni a maguk feladatait, például tisztítani, a növényzettől megszabadítani az árkokat a víz szabad folyásának érdekében. A tavalyi bejáráson jelezték a lakók, hogy kis utcájukban cseréljék ki az útburkolatot jó minőségűre. Mint láthattuk, a javítás megtörtént, az utca mintegy egymillió forint ráfordítással megújult. Az Akácfa és a Szobor utca között is megépült egy átfolyó az elmúlt időszakban.

A Gyöngyösi út lakói évek óta panasszal élnek a rossz útminőség, a nagy zajterhelés és a lakóházakban érzékelhető forgalom okozta rezgés miatt. Itt jelenleg állami finanszírozással készül az új útburkolat, amely alatt az ivóvízvezeték cseréjét a város végezte el. A csapadékvíz-elvezetésre egyelőre még keresik a megoldást. Erről panaszkodott az egyik lakó is a Gyöngyösi út-Bercsényi út kereszteződésénél, ahol rendszerint megáll az esővíz.

A Nagyboldog iskolában befejeződtek az építési munkálatok, ám a nehézgépjárművek fogalma a Verseny utca burkolatát igencsak megviselte. Most a nyílt csatorna ellenére is a megsüllyedt aszfalton áll meg a víz. A Pacsirta-Kengyel utca találkozásánál szintén hasonló a helyzet. Tóth Endre ismertette, hogy itt is zárt csapadékelfolyó építése szükséges. A Gergely utcában ugyanilyen problémával találkoztunk, de az út szélének javítása már megtörtént, amit az itt lakó meg is köszönt a képviselőnek. A Sármány utcában már elkészült a lefolyó, a csapadékvizet belevezették a zárt csatornába. Az utolsó állomásnál, a Méhész utcában ugyancsak a megsüllyedt burkolaton megálló, a falat is áztató vízre panaszkodtak a lakók.

A lakossági fórumra 17 órai kezdettel a székely iskola egyik tantermében került sor. A megbeszélésre a már eddig jelenlévő lakók és képviselők, hivatali munkatársak mellé csatlakozott még néhány körzetlakó, valamint Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szatmári Antalné alpolgármester és Szabó Tamás polgármester. Nagy András üdvözölte a frissen érkezőket, majd összefoglalta a bejáráson tapasztaltakat és az elmúlt időszakban elvégzett, és a megoldandó feladatokat. Elmondta, hogy a hatmillió forintos körzeti keretet teljes egészében felhasználta, amelyből járda, csapadék-vízelvezetők és utak épültek, kátyúzás történt. Mintegy harmincmillió forint értékű költségigénye lett volna a fejlesztések megvalósításának, így beszámolójához hozzátette a keret emelésére történő javaslatot.

A továbbiakban Hegyi István a körzet és a város egészére vonatkozó fejlesztések állapotát ismertette a megjelentekkel. A körzetet érinti a Verseny utcától a Lehel vezér térig Gyöngyösi úton futó kerékpárút megépítése, amely határidőre elkészült, a műszaki átvétel megtörtént. Még apróbb teendők vannak hátra az érintett szakaszon, mint hulladékgyűjtő edények kihelyezése. A város egészében, – Nagykátai út, Nádor utca, Mária utca, Kórház utca, Szelei út, Szent Imre út, a Plasztikhoz vezető szakasz – elkészültek a kerékpárutak, nagy részüket már birtokba is vették a biciklisek. A Magyar utcai új városi bölcsőde év végére készül el. A kicsik tavasszal költözhetnek ide a Szent István körútról, amely átadja helyiségeit a Szivárvány Óvodának. A református egyház az óvodája mellé épít egycsoportos bölcsődei létesítményt. Az állatkert ökoturisztikai látogatóközpontját tavasszal adják át. Az idekapcsolódó tematikus játszóteret az elmúlt napokban már használhatták a gyerekek. A fogyatékkal élők nappali létesítménye szintén jövő tavaszra készül el. Több olyan beruházása van a városnak, ahol a közbeszerzés jelenleg folyamatban van. Ilyen például a buszpályaudvar-fejlesztési projekt, a főtérfejlesztés, a piacfejlesztés, a Malom-projekt. Az ipari utak fejlesztése szintén jelentős beruházást jelent. Egyik a Kerekudvari út, a másik a vasútállomás és környékének rendezése. Remény szerint tavasszal kezdődhetnek az érdemi munkák. Ugyancsak közbeszerzési eljárás alatt van a látványraktár megvalósítása, amelyre egy évet szánnak.

Lányi László a Gyöngyösi út kapcsán elmondta, hogy az út felújítása két forrásból valósul meg. Egyrészt állami beruházás, másrészt a közművek kiváltása önkormányzati feladat. Hamarosan kezdődik a szőnyegezés, legkésőbb a jövő hónap közepére készen lesz az út.

A fórum további részében a lakók vették át a szót. A Gyöngyösi út kapcsán érkezett a panasz, hogy az ott lakónak megszüntették a betonozott kocsibeállóját. Lányi László elmondta, hatósági előírások miatt nem valósítható meg a kért beálló. Szintén a Gyöngyösi úthoz kapcsolódóan érdeklődtek a lakók az út minőségéről, a műszaki átvétel kritériumairól. A polgármester hangsúlyozta, hogy az út állami beruházásként készül, mi mindenképp örömmel és nem kritikával kell, hogy átvegyük, hiszen ez egy kiváltság, hogy kormányunk Jászberénynek szánt két kilométernyi új utat.

A Jászkürt Újság terjesztésével kapcsolatban is érkeztek jelzések. Horgosi Zsolt elmondta, jelenleg tárgyalások folynak a terjesztővel, aki ígéretet tett a probléma megoldására. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó kérdések kapcsán is a vezérigazgató válaszolt. Elmondta, hogy az újságban megjelentek szerint másfél éve ugyanolyan rendszerességgel szállítanak. Aki nem tette el a közhírelés lapszámát, annak lehetősége van a honlapról tájékozódni, illetve ugyancsak az újságban megjelentetett „Közérdekű telefonszámok” rovatban található telefonszámon tájékoztatást kérni.

Volt, aki az utcára ültetett gyümölcsfák lehulló termése miatt tett panaszt. Szabó Tamás tájékoztatott, hogy a köztéri faültetést egyeztetni kell a hivatallal, illetve a már meglévő utcai növények gondozása a tulajdonos feladata. Észrevételeiket a renitens szomszédok felszólítása helyett vagy mellett jelezhetik a véleményládákban, illetve a hivatalban.

A kétórás körzetbejárás és a mintegy másfél órás fórum végén Nagy András megköszönte a jelenlétet és nem utolsó sorban köszönetet mondott a körzet szépítésén dolgozó kivitelezőknek, közmunkásoknak.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?