KÉSZ zarándoklat Máriaremetére

Minden év októberében a KÉSZ országos szervezete zarándoklatot szervez olyan kegyhelyekre, melyek története, működése a boldogságos Szűz Máriához kapcsolódik.

Ebben az évben Máriaremetén lévő Kisboldogasszony-bazilikában láttak vendégül több mint 600 „készest” az ország minden tájáról, és a határon túli magyar területekről. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jászberényi csoportja is részese volt ennek az eseménynek az elmúlt szombaton. Nagy örömmel készültünk erre a találkozóra, a közös imádkozásra, elmélkedésre.

A program kiemelt része volt a szentmise, melyet ezúttal Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök celebrált. A szentmise a templomkertben lévő szabadtéri oltárnál, szép októberi napsütésben történt. Az oltár ékessége a Lourdes-ből kapott Mária szobor, mely az 1950-es évek végén került a kegyhelyre. A mise után Eszterházy László helyi esperes-plébános nagy szeretettel mutatta be a zarándoklat helyszínét. A különleges, három évszázados történetet nagy érdeklődéssel, figyelemmel hallgatta a közönség. Ebéd után a Tatáról érkezett Eszterházy Énekegyüttes koncertje következett a kegyhely impozáns templomában. Ezt követően Makláry Ákos parókus, a KÉSZ országos elnöke tartott tartalmas, meleg hangulatú előadást az Egyház Mária tisztelete címmel.

Egy zarándoklat sem múlhat el rózsafüzér imádság nélkül. A program záróeseménye itt is ez az imádság volt a templom melletti stációknál, majd Eszterházy plébános úr áldással köszönt el a zarándokoktól. A mi csoportunk még tett egy rövid látogatást a budapesti Szent István Bazilikában, mely megtekintése minden hívő és nem hívő számára egyaránt nagy élményt jelent.

Úgy gondolom, ez a nap a résztvevőknek nemcsak kellemes kirándulás volt, hanem mindenki lelkiekben gazdagodva, feltöltődve térhetett haza otthonába.

Szerző: Szabó Jánosné

Vélemény, hozzászólás?