Megnyugtató a város ivóvízellátása

Rendhagyó üzembejáráson vett részt Jászberény önkormányzata október 3-án, szerdán. Ezúttal tulajdonosként látogatott el Szabó Tamás polgármester és képviselői csapata a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. telephelyeire, köztük a legmagasabb pontra, a víztorony tetejére is.

A vízműtelepen Kocza Imre, a TRV.ZRT. Nyugati Régiójának főmérnöke fogadta a vendégeket, majd röviden ismertette az ott folyó munkát és a közelgő végrehajtandó feladatokat. Elmondta, hogy a vízminőség továbbra is jó, viszont az egyre melegebb nyarak miatt megnövekedett vízfogyasztás miatt elkerülhetetlen újabb vízműkút fúrása. A globális felmelegedés kihívások elé állítja a vízgazdálkodással foglalkozó szakembereket, melyek megoldása közös kormányzati, önkormányzati és vízügyi szakmai összefogással lehetséges. Szerencsére Magyarország víz szempontjából nagyhatalom. Annyi felszíni és talajba zárt vízkészletünk van, ami globális téren vízellátottság aspektusában kiváltságos helyzetbe hozza hazánkat.

– Víztisztaság szempontjából sem rossz a helyzet – mondta a főmérnök, majd így folytatta: Az új szigorú szabályozások miatt sokkal több figyelmet kell fordítani az ivóvizek ásványtalanítására, tisztítására. A víz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A kezelés és a felszínre hozás jelent újabb feladatokat országszerte, így nálunk is. A 36 fúrt kutunk vízhozama már nem biztosítja a hőségben igényelt nagy fogyasztást. Egyre gyakrabban fordul elő Jászberényben, hogy mennyiségi szempontból borotvaélen táncol a vízellátás. Városunk abban a kiváltságos helyzetben van, hogy 60-100 méteres fúrt kutakból, csupán vastalanítással el tudjuk látni a város lakosságát ivóvízzel, de a kutak számát növelni kell. A környező települések nem ilyen szerencsések, mangános, arzénnal szennyezett víz jön fel a kutakból, amit jelentős ráfordítással tisztítani kell. Reméljük, az újabb kutak fúrásával is ilyen jó minőségű, újabb technológiai lépcső beépítése nélkül felszínre hozható vízréteget találunk a vízbázis növeléséhez. Mérések már történtek, a kivitelezés még várat magára. Ennek egyik oka az ágazat nehéz anyagi helyzete. Kormányzati szinten igyekeznek rendbe rakni a vízművek helyzetét. Helyi szinten pályázatok bevonásával, illetve a testület együttműködő támogatásával tudnak előre lépni – hangsúlyozta Kocza Imre.

Szöllősi Péter, a Jászberényi Üzemmérnökség vezetője kalauzolta végig a látogatókat a telep egységein. Elöljáróban szemléltetésként a diszpécserközpont számítógép ábráihoz kapcsolódva elmondta, hogy óránként 165 köbméter vizet adnak ki a városnak. Tegnap 5700 köbméter érkezett be a kutakról és 5400 köbméter vizet adtak ki fogyasztásba. Ebből is látszik, hogy az értékek igen közel állnak egymáshoz, pedig ez nem egy forró nyári időszak. A központban tudják nyomon követni a 200 köbméteres víztorony, egy 300 köbméteres nyersvíz-tározó és egy 800 köbméteres tisztavíz-tároló állapotát. A kutak működését szintén itt figyelik. A vízművet irányító rendszer programja ma is korszerűnek mondható, viszont a hozzátartozó számítógép és néhány vezérlőelem cseréjét sürgősen el kell végezni.

A látogatók az alagsorban található szivattyúházban folytatták útjukat, ahol megtudtuk, a szivattyúk ugyan elég régiek, viszont működésük ma is megbízható. A patronos hálózati szivattyúk modern frekvenciaváltóval vannak ellátva. A kompresszorgépházban viszont csak az egyik gép működik, a másik felújítása pedig már nem lehetséges, mert nem kaphatók hozzá alkatrészek.

Ennek cseréje mindenképp szükséges, ugyanis a szűrők visszamosatása kompresszor nélkül nem hatásos. A szűrőházba érve arról értesültünk, hogy a vízszűrési technológiájuk ma is korszerű. Nem használnak vegyszert, csak oxigénbevitelt alkalmaznak és így is határérték alatti a vas, mangán, ammónia és az arzéntartalom is. Ez azt jelenti, minden vízösszetevő paraméter megfelel a kormányrendeletben foglaltaknak. Szöllősi Péter hozzátette, a szűrőkavics cseréjére hamarosan sort kell keríteni. A víztárolók előtti zártkamrában vakolásra lenne szükség.

A bejárás legizgalmasabb része következett a program további részében. A képviselők és az őket kísérő sajtómunkatársak a víztoronyhoz látogattak, ahol a torony paramétereinek megismerését követően a csigalépcsőkön, majd az utolsó szakaszban már egy tízméteres vaslétrán lehetőség volt felkapaszkodni a tetőre. Itt, az antennák árnyékában, a városunkat gyönyörű panorámájában megmutató 35 méter magasan található teraszon foglalta össze Szabó Tamás polgármester a látottakhoz, hallottakhoz fűzött véleményét a médiának. Elmondta, a vízmű helyzetét az önkormányzat jól ismeri, hiszen az előző testületi ülésen elhangzott kétéves visszatekintő beszámolóból részletesen tájékozódtak az ivóvízellátás, a hálózati rendszer működése, valamint a szennyvízrendszer állapotáról. – Most személyesen is láthattuk azokat a műszaki, technikai problémákat, amelyek az amortizációból fakadnak. Ezekben az önkormányzat a bérleti díj rovására a gördülő fejlesztési tervekben be tud szállni, de látszik, hogy további forrásokat is keresni kell. Hangsúlyozta: a vízellátás most és a jövőre vonatkozólag is teljesen biztonságos Jászberényben. Ez egyrészt a kiváló szakmai munka eredménye, másfelől a város alatt található kedvező vízbázisnak tulajdonítható. A két tényező együtt adja, hogy teljesen tiszta, egészséges, kiváló minőségű vizet ihatunk.

A tornyot elhagyva a következő látogatási helyszínek már nem voltak ennyire felemelően látványosak. Előbb a Toborzó utcai szennyvíz átemelőt tekintettük meg, majd a Pelyhesparton találhatót vettük szemügyre. Megtudtuk, hogy mindkét helyszínen gondot okoz a rengeteg csatornába kerülő hulladék, ami gyakran megakasztja a kompresszor működését is.

A vízvezetékrendszer elöregedését bizonyítandó a Szent István körúton éppen egy csőtörésbe futott bele a csapat. Remény szerint a vízágazat valamennyi problémája olyan gyorsan megoldódik majd, mint a csőtörés kijavítása.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?