Mozgalmas ősz a kertbarátoknál

Az idei szeptember programokban és élményekben is gazdag volt a Jász – Kertbarát Klub életében.

Szeptember elsején értünk haza ötnapos erdélyi körutunkról. Többeknek első alkalommal adatott meg, hogy megismerjék Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Segesvár, Korond, Szováta, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr nevezetességeit. Jártunk Jászberény testvértelepülésén Marosszentgyörgyön is, ahol Birtalan István alpolgármester, valamint Bereczki Sándor kalauzolta és látta vendégül a kertbarátokat.

A tordai sóbánya, Torockón a főutca fehér házai és a székelykő, Zetelakán a víztározó, Farkaslakán pedig Tamási Áron szülőházának megtekintése mindenkinek elnyerte a tetszését. Az öt nap talán legemlékezetesebb és legfelemelőbb eseménye az volt, amikor – az utolsó kétszáz méter szintkülönbséget gyalogosan leküzdve – feljutottunk a Madarasi – Hargita 1801 méteren lévő csúcsára. Arra a helyre, amit a székelyek szent hegyének tartanak, és amit minden magyar embernek látni kell! A világ minden tájáról találtunk ott koszorúkat, kereszteket, kopjafákat, feliratokat, szalagokat – a legtöbbet persze Magyarországról.
Szeptember közepén a szigetszentmiklósi országos kertbarát találkozón és kiállításon mutatkozott be a klub. A látványos terménybemutató mellett tablókon felvillantottuk a közösség 45 éves történetét is. Nagy sikere volt a szörp, lekvár, gyümölcs, sütemény és pálinka kóstoltatásunknak is.

A kertbarátok rendszeresen látogatják a Jászság településeit, mert fontosnak tartjuk a helyi értékeink megismerését is. Szeptember 18-án délután Jászalsószentgyörgy volt az úti cél. A település polgármestere, Szarvák Imre a Lovas Centrumban várta a kertbarátokat, és tájékoztatott bennünket eredményeikről, terveikről. A továbbiakban a Tájházhoz, a Vízimalomhoz, a Vadasparkhoz és a Halas-tóhoz kalauzoltak el vendéglátóink: Simon Károly és Lukácsi László helytörténészek. A napot vacsorával és hangulatos énekléssel zártuk.

Sor került a hagyományos szüretünkre is. Túri Zoltán borász szőlőjében a kékfrankost szedtük. A szüret „második felvonására” majd novemberben kerül sor, amikor egy bográcsos pörkölt elfogyasztása után megkóstoljuk az új bort is.

Szerző: Sas István
a kertbarát klub elnöke

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?