Ünnepek és dolgos hétköznapok

Annyi minden történt mostanában Jászapátin, hogy egy kisváros pezsgő életét tapasztalhatjuk hétről hétre, hónapról hónapra. Farkas Ferenc polgármestert arra kértük, hogy vágjunk rendet a sok esemény között, szedjük rendszerbe az utóbbi időszak eseményeit és történéseit.

Rendhagyóan kezdjük egy olyan eseménnyel, amilyen még nem volt, sem Jászapátin, sem a Jászság történetében: két napra Budapestre költözött térségünk kulturális, gazdasági, közéleti szereplőinek színe-java. Ön hogy élte meg ezt a hétvégét?
Impozáns környezetben, a Vajdahunyadvára, azaz a Magyar Mezőgazdasági Múzeum termeiben és környezetében mutatkozott be azon a hétvégén az egész Jászság. Nagy feladat volt képviselni a Jászsági Önkormányzatok Szövetségét, mint annak elnöke, tisztemmel együtt járt a köszöntő és a megnyitóbeszéd, amelyben a redemptio előtti időktől indulva próbáltam logikai láncba szedni a történetünket, céljainkat és kicsit a jellemünket is, hogy az eddig talán csak a Lehel kürtjéről halló budapestiek is jobban megismerjenek bennünket.

Érdekes megközelítésű volt a beszéde…
Az volt a mottóm, hogyha megvakarom a fejemet, szálka megy a kezembe, és nem azért mert fafejű lennék, illetve azok lennének a jászok – akiket igyekeztem megszemélyesíteni –, hanem azért, mert állhatatosak vagyunk. Nem volt könnyű a siker, amit évszázadok alatt elértünk az önmegváltásunktól a mai gazdasági állapotunkig. Hosszú, kitartó munkával lettek olyan életerős cégeink, mint a Jász-Plasztik vagy az Jászapáti 2000 Mg. Zrt., hogy csak két példát mondjak a városunkból, amelyeknél a Jászság három legerősebb városában még több van. Úgy gondolom, hogy az öt város közül Jászberény, Jászfényszaru és Jászárokszállás mai állapotának eléréséhez a szerencse nem volt elég, sokat tettek érte. Mi a többi település az identitás pályázat kapcsán örömmel csatlakoztunk a jászsági városok közös fejlesztése programjához. Ennek révén igyekszünk felzárkóztatni a többi települést is.

A jászok ünnepe egyértelműen nagy siker volt a budapestiek, sőt a külföldi turisták előtt is. Nagy ötlet volt.
Köszönet illeti Szabó Tamást, Jászberény polgármesterét, aki ötletgazda volt és az irányítása alatt az egész Jászság, sőt a kirajzott jászok alapította települések is együtt jelentek meg értékeikkel. Mindezt szerényen a háttérből irányította, és a szervezői munkát a Jászkerület és Hortiné dr. Bathó Edit javarészt magára vállalta.

Ez a rendezvény valóban megható, nagy hatású volt. Szerencsére ünnepi pillanatok városunkban is voltak az elmúlt időszakban, és nemcsak népünnepélyek, mint a Szent Mihály-nap, de fejlesztések átadására is sor került.
Nagy dolog volt az önkormányzati épületek megújítása, ami kilenc ingatlanunkat, és a Városüzemeltető épületét érintette. Utóbbinál teljes energetikai korszerűsítés történt. Ez volt talán a leglátványosabb is, így jelképesen ott történt meg az ünnepélyes átadás, amiről a Jászapáti Hírmondó is beszámolt.

Talán annyiban is jelképes volt ez a helyszín, hogy az utóbbi években a legnagyobb változást épp a Városüzemeltető Kft. élte át. Hogy látja, ez mennyire volt sikeres?
Részben elég nagy feladatok kerültek ki a Nonprofit Kft. feladatköréből, kiköltözött például a Vízmű. Ugyanakkor bővültek is a feladataik az önkormányzati ingatlanok karbantartása, a csapadékvízhálózat üzemeltetése, a közúthálózat karbantartása és üzemeltetése is hozzájuk tartozik, valamint a vásár, piac és a temető gondjai is rájuk hárulnak. Úgy gondolom, hogy egyre hatékonyabban szolgálják a várost.

Beszéljünk a három legutóbbi feladatkörről, először a vásárról, ami igencsak híres messze földről.
Minden hónap első vasárnapján nagy vásár van Jászapátin, és számos eladó panaszkodott, hogy nem fér be. Az ő javaslatukra kísérletként beiktattunk a hónap 3. hétvégéjére újabb alkalmat. Partnerek voltunk a megkeresésben, de ezt az igényt végül is nem igazolta az élet, mert tizedannyi érdeklődő sem volt, mint a hagyományos havi vásárunkban. Ezért visszaállítottuk a régi rendszert.

Sokat beszélnek az emberek a piacról, annak az átalakításáról, ez hogy halad?
Mi is érzékeljük a nagy lakossági érdeklődést és az igényt a piac korszerűsítésére. Komplett, teljes tervet készítettünk, amely térburkolat kialakítását, csapadékvíz-elvezetést, a forgalmi rend átalakítását, parkolók és kerékpártárolók létrehozását, valamint zöld felületek fejlesztését is tartalmazza, bruttó 150 millió forint értékben. Ennek a forrásnak csak egy része áll rendelkezésre, ezért első lépcsőben fejépület készül el a Damjanich utcai átjárás lehetőségének kialakításával. Ugyancsak elkészül a gépkocsi parkoló és a biciklitároló, valamint az iskola mellett egy zöldsáv. Ezek a munkálatok a napokban megkezdődnek.

A temető esetében az egész évben történő temetések megoldása a legégetőbb a testületi üléseken elhangzottak szerint.
A temetőnkben 120-130 centiméter mélységben van a talajvíz, ezért döntöttünk úgy, hogy biztosítani kell a jogszabályok szerinti mélységű temetések lehetőségét a megemelkedő talajvíz szintű évszakok idején is. Ehhez új parcellát alakítunk ki, amelyet mintegy 90 centiméternyi feltöltéssel megmagasítunk. Eddig ötezer köbméter földet dolgoztunk be és október november folyamán még kétezer köbméter föld felhasználása szükséges a parcellák kialakításához. Az eddigi föld kilencmillió forintba, a bedolgozása pedig 8 és fél millió forintba került. A hátralévő munkálatok 5-6 millió forintot igényelnek. Mindennek az eredményeképpen tavasztól biztosított lesz a koporsós temetések rendje folyamatosan.

A napokban fórumot tartottak az üdülőterületek lakóinak, akik főleg a strand és annak szolgáltatásai iránt érdeklődtek. Ebben a számban közölt tudósításunkból úgy tűnik a gondok egy részét a vízhiány okozza.
Évek óta húzódó probléma ez, amire válaszul a 48-as iskola mellett termálvíz kutat fúrattunk. Szerencsére 57 Celsius fokos átlaghőmérsékletű, bő hozamú vizet találtunk 950 méter mélyen és erre már alapozni tudjuk a termálvíz hasznosítást. Ehhez termálvezetéket építünk a kúttól a József Attila úton a Polgármesteri Hivatalt, a Margaréta Óvodát a Damjanich iskolát, a Városüzemeltető előbb említett épületét és az új sportöltözőt is felfűzve – többek között –, erre a hálózatra. Szigetelt műanyagcsővel visszük a termálvizet, amely az említett intézmények fűtésére is szolgál, majd a hőcserélőkből kikerülve 20-25 °C fok hővesztéssel még mindig jóval 30 Celsius fok fölött érkezik a strandra vízpótlásként.

Említette az új sportöltözőt, ez milyen fázisban van éppen?
Az épület alapja kész, köt a beton. Jövő héten a kivitelező szerint lehet kezdeni a falak felhúzását, idén tető alá kellene hozni, hogy a belső munkálatok hideg időben, télen is folytatódhassanak. Elsősorban a focit, de a kispályás futballt és minden mozgásra vágyó városi lakost kiszolgál majd ez az öltöző, amelynek első ütemében a Belügyminisztérium 20 millió forintos forrását 23 milliós önerővel kiegészítve két nagy öltöző készül, valamint játékvezetői öltöző és zuhanyzó, wc, szertár, mosoda. A második ütemben ennek a tükörképe fog megépülni.

Mi lesz a régi öltözővel?
Nyertes pályázat segítségével látogató központot tervezünk, amely a fürdő közelségére ráépülve turisztikai céljainkat erősítheti. Nem mellesleg megőrizhetjük ezt az impozáns épületet. Jól kapcsolódik ez a Klasszik Tölgyes Strand, valamint a kemping fejlesztési terveinkhez, itt a virágosítással, parkosítással esztétikailag is igyekszünk szebbé tenni a strand környezetét. Szerencsére vállalkozói ötletek és tőke is megjelenik. Egyéni orvosi pályázat révén fizikoterápiás központ kialakítása válik lehetővé, amit az önkormányzat épület átengedésével támogat.

Már sok szó esett a vízről ebben az interjúban, de nem is megoldott minden területen és tekintetben a csapadékvíz elvezetés. Ezek a problémák mikor orvosolhatók?
Felméréseink szerint a város harminc százalékának van gondja a csapadékvíz-kezeléssel. Mi a Panna kútja és a Bakelit tavak kotrásával – amelyek a csapadékízhálózat részei –, próbálunk segíteni a csapadékvíz elvezetésben. Ezek a tavak kezelés nélkül elnádasodnának, láposodnának és kisebb lenne a befogadó képességük. Nem mellékesen a Panna kútjánál a horgászás is élvezhetőbbé válik.

Végül említsen meg egy olyan nyertes pályázatot, ami annyira friss, hogy a lapunk még nem írt róla.
A vidékfejlesztési pályázaton külterületi utak megújítására nyertünk jelentős összeget. A Szent Györgyi utat érinti a fejlesztés, amely során Jászapáti határától a Jászteleki elágazásig új kopóréteg kerül az útra, és az útpadka javítására is sor kerül.

Vélemény, hozzászólás?