Egy élet a Jászságért

Szeptember 29-én, szombat délelőtt a jászsági kötődésű helytörténész, Sugárné Koncsek Aranka születésnapját ünnepelték az Ifjúsági Házban.

Sugárné Koncsek Aranka neve sok jászsági és jászberényi lakos számára ismerősen csenghet. Mikor a kezünkbe vettük a Jászberény temetői, a Jászberény város gyógyszertárainak története, vagy a Jász történelmi arcképcsarnok című köteteket, valószínűleg nem gondoltuk, hogy a szeretett városunkról ilyen aprólékosan összegyűjtött anyagot egy Kézdivásárhelyen született hölgynek köszönhetjük.

Koncsek Aranka 1918. szeptember 27-én látta meg a napvilágot jász és székely származású szülők gyermekeként. Trianont követően mindössze két éves volt, amikor visszaköltöztek Jászberénybe, itt végezte iskolai tanulmányait, majd 1933-ban női kalapos tanulónak állt, melyhez Debrecenben szerezte meg a mestervizsgát. A második világháború idején a Szent Erzsébet Kórházban, mint vöröskeresztes ápoló tevékenykedett, ezt követően 1945-ben Szolnokon okleveles szülésznői képesítésre is szert tett.

Ezúton került kapcsolatba a szakszervezeti mozgalommal és 1957-ben a Szakszervezetek Országos Tanácsa, majd a Magyar Nők Országos Tanácsának vezetőségébe került. A munkás évek után 1983-ban vonult nyugdíjba, és tulajdonképpen ekkor kezdte meg azon helytörténeti kutatásait, melyek mindig is fontosak voltak számára, csak a számos egyéb teendő nem tette ezt lehetővé. Rendszeres látogatója lett az országos levéltárnak, könyvtáraknak és archívumoknak, kutatta az általa fontosnak tartott témákat, így többek között a Koncsek családok történetét. A családfakutatásból lett helytörténeti feltárás során számos olyan felmenőt sikerült rögzíteni, aki ezen a területen élt, és Jászberény történelmében kiemelkedő szerepet töltött be polgármesterként, egyházi képviselőként, vagy iparosként.

Aranka néni tíz évtizedének megünneplésére 120 vendéget vártak, és az ízléses teríték, a finom étkek, ajándékcsomagok mellett személyes meglepetéssel is készültek az őt ünneplő megjelentek. „Ez egy különleges ajándék, mert tőle kaptuk, és neki adjuk. Ő kezdte gyűjteni a család történetét, melyet tíz évvel ezelőtt átadott nekem. Ezen én tovább dolgoztam, felkutattam az élő családtagokat, így készült el a könyv. Ez az egyik ajándékunk, és a másik szintén az ő érdeme, mégpedig az, hogy ez a sok család itt most összejött, hiszen ő volt, aki felkutatta az őseinket, ezzel is akaratlanul kapcsolatot teremtve a még élő családok között. Ez az igazi ajándék, a többi csak jelképes.” – mondta lapunknak az esemény szervezője, Veliczki Józsefné Koncsik Ilona.

Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató pontban 11 órakor üdvözölte a vendégeket, majd átadta a szót Pócs Jánosnak. A képviselő beszédében hangot adott elismerésének, mely nem pusztán a 100 megélt esztendőnek szólt, hanem annak az akaraterőnek és hitnek is, melyről Aranka néni megmutatta, mindent képes legyőzni. „A hit mindig erőt ad, mert mindannyiunk életében vannak örömteli és fájdalmas percek, de ha hiszünk a jó Isten szeretetében, akkor tudjuk, hogy bárhogyan is görgeti az élet fonalát, az elrendelt, és úgy is kell lennie.”

Jászberény képviseletében Szatmári Antalné alpolgármester asszony méltatta az ünnepelt életútját, és hálás köszönetét fejezte ki a város nevében mindazért az áldozatos kutatóunkáért, amit helytörténészként végzett. Ígéretet tett, hogy Aranka néni továbbra is bármikor fordulhat Jászberényhez, az önkormányzathoz, mert annak kapuja nyitva áll előtte. A virágcsokrok és ajándékcsomagok átadása után Hortiné dr. Bathó Edit tolmácsolta az el nem jöttek üdvözletét, szeretetteljes köszöntését, majd felidézte Sugárné Koncsek Aranka életének meghatározó részleteit. A képes vetítés során mozaikcserepeket láthattunk ebből a tartalmas, szolgálattal és eredménnyel teli 100 esztendőből, melyért mi, jászok egyszer és mindenkorra hálásak lehetünk.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?