Csendes roma közmeghallgatás

Szeptember 26-án, szerdán éves közmeghallgatását tartotta Jászberény Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete a Városháza földszinti tárgyalójában. Az eseményen a város lakosságát egy érdeklődő reprezentálta.

Rácz Tamás elnök, az érdeklődő, az önkormányzat munkatársai és a sajtó képviselője mellett köszöntötte képviselőtársait; Kökény Zsoltot és Kökény Gusztávot, akit ez alkalommal megválasztottak jegyzőkönyv hitelesítőnek.

Rácz Tamás elöljáróban hangsúlyozta, hogy Jászberény Város Önkormányzata és a roma önkormányzat között töretlen a jó viszonyon alapuló együttműködés. Napi kapcsolatuk során a felmerülő problémákat közösen megoldják, a konfliktusokat sikerül elkerülni. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzataik közötti jó viszony a jövőben is megmarad. Továbbá az elnök beszámolt arról, hogy a kormányhivatal felé rendben teljesítik a jelentési kötelezettségeiket, az adminisztráció minden téren jól működik, a jegyzőkönyvet az SZMSZ előírásai szerint vezetik. Irodájuk a Polgármesteri Hivatal földszint 7-es szám alatt kereshető fel, és a lakosok élnek is a lehetőséggel, ezért akut problémák nem keletkeznek, azokat folyamatosan kezelik, így érthető, ha a közmeghallgatáson nem jelennek meg tömegek.

Lapunk kérésére Rácz Tamás elmondta, hogy származástól függetlenül az ügyek széles palettáján nyújtanak segítséget a hozzájuk forduló hátrányos helyzetű városlakóknak. Leggyakrabban hivatalos papírok, kérelmek kitöltésében segédkeznek. Anyakönyvi papíroktól a különböző családsegítő támogatások benyújtásán, ösztöndíj programok ügyintézésén keresztül a temetés körüli teendőkig keresik fel az iroda dolgozóit a rászorulók. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint 167-en vallották magukat roma származásúnak Berényben, de az elnök véleménye szerint ettől jóval többen lehetnek, a lakosság mintegy tíz százaléka. Köztudott, hogy a romáknál nem beszélhetünk demográfiai válságról, ám mára náluk is mérséklődött a gyermekvállalási kedv. A rendszerváltás környékén még hat-hét gyerek volt jellemző a roma családokra, mára ez a szám három körülire csökkent. Érdekességképp említette, hogy míg egyesek eltitkolják cigány mivoltukat, addig mások az egyértelmű rasszjegyek hiányában is romának mondják magukat. Az irodának nem tiszte ellenőrizni a származást, segítenek mindenkinek, aki felkeresi őket.

Az utóbbi időben több ösztöndíj­támogatási kérelmet is benyújtottak, ami azt jelzi, hogy a romák is megértették, számukra is csak a tanuláson keresztül vezet az út a boldoguláshoz. Jászberényben a Helyet Alapítvány Tanodájának működése remek lehetőség a hátrányos helyzetű, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek felzárkóztatására. A tanoda délutáni foglalkozásait jelenleg 25 tanuló látogatja. A szülők is igen erősen hatnak gyermekeikre az iskolalátogatást illetően, és ezt nem csupán a családi pótlék megvonásának lehetősége váltotta ki, de tapasztalható egyfajta szemléletváltás a roma közösség életében. A képzett munkaerő biztosan kap állást a Jászságban, azonban az már más kérdés, hogy a munkások alulfizetettek a nagy cégeknél – tette hozzá Rácz Tamás. Ebből kifolyólag fordul elő az, hogy a cigány ember inkább a közmunka programot választja megélhetésként, mint a több műszakot.

Városunkban nemcsak a cigányokat érinti a lakhatási probléma. Sokan szeretnének bérlakáshoz jutni azok közül, akiknek egyelőre nem telik saját lakás vásárlására, vagy nem tervezik hosszú évekre a városban maradást. Ezzel a problémával is sokan felkeresik a roma önkormányzat irodáját.

A közmeghallgatás zárásaként Kökény Zsolt képviselő beszámolt arról, hogy a Humán Erőforrás Bizottsággal közösen sikeres táboroztatást tudtak megszervezni hátrányos helyzetű gyerekek számára a Cserhaj házban, illetve felhívta a figyelmet a közelgő Jászsági Cigány Napra, amely immár a jubileumi 25. lesz.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?