Mosollyal barázdált arcok

Október 1-én, az idősek világnapján műsorral és jelképes ajándékkal köszöntötték a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény lakóit az otthon dolgozói és a város nevében Szatmári Antalné alpolgármester asszony.

Az intézmény egy egész hetet szánt arra, hogy megemlékezzenek az idősekről, ráirányítsák a figyelmet a méltóságteljes időskorra. A program nyitányaként az ESZI ebédlőjében az intézmény vezetője, Bozóki Jánosné Katalin üdvözölte az egybegyűlteket, majd felkérte Szatmári Antalné alpolgármestert, nyissa meg a rendezvényt.

Az alpolgármester asszony köszöntőjében kifejtette, hogy az otthonban nyújtott 24 órás gondoskodás, szeretet, különleges bánásmód mellé az önkormányzat is igyekszik odatenni a maga figyelmét. Közös összefogással fejlesztik a város szociális intézményeit; a bentlakásos intézményt, az idősek klubját, a házi segítségnyújtás szolgáltatást a város tehetségéhez mérten maximálisan támogatja. Figyelemmel kísérik a pályázatokat, amelyek nyomán sikerül szebbé, élhetőbbé tenni az intézményeket. Természetesen a valódi otthont nem lehet pótolni, de az itt dolgozók igyekeznek mindent elkövetni, hogy otthonos körülményeket teremtsenek az itt élő, több mint száz időskorúnak. Sajnos még körülbelül ugyanennyi idős ember vár a befogadásra, akiket egyelőre nincs módjuk elhelyezni. A jövő terveiben szerepel valamilyen formában bővíteni az intézményt, hogy a várakozók is minél hamarabb élvezhessék az itt dolgozók gondoskodó szeretetét, amelyet ezúton is megköszönt Szatmári Antalné.

A program további részében az ünnepség verses, zenés műsorral folytatódott. Megható költemények kísérték az igazgatóasszony köszöntőjét, aki beszédében az idősek bölcsességére, tapasztalatára hívta fel a figyelmet. Ők azok, akik előttünk jártak az úton, akik megtanították nekünk a nyelvet, akik felépítették otthonainkat, akik szerettek és neveltek. Átadták a stafétát, de a bölcsesség a szívükben megmaradt. Ne szégyelljék a ráncokat, mert azok a mosolyból származnak! Tanítsák meg mindazt, amit az évek tapasztalatából összegyűjtöttek, mert ezeknek az éveknek a gyümölcse így válhat hasznos tettekké az utókor számára – fogalmazott Katalin asszony.

Az önkormányzat bögrét és csokoládét tartalmazó ajándékcsomaggal, az intézmény pedig a Vidám Segítők Alapítvány jóvoltából meglepetés műsorral kedveskedett a lakóknak a jeles nap ünnepségének zárásaként.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?