Esős fogathajtó verseny

A korábbi évek szokásaitól eltérően ezúttal a Darázs család rendezésében – a Jászberényi SE Fogathajtó Szakosztály keretein belül – immár XI. alkalommal bonyolították le a fogathajtó versenyt Jászberényben.

A fogathajtó versenyt hagyományosan a külső Lehel futballpályán rendezték szeptember 22-én, szombaton. Mivel a jászberényi versenyre mindig nagy az érdeklődés, így ötven fogat részére maximálták az indulók létszámát, hogy ne húzódjon el késő estig – tudtuk meg ifj. Darázs István versenyigazgatótól. A rendezvényen több kategória közül választhattak a fogathajtók.

A gyermekek sem unatkoztak, hiszen ők is nyeregbe szállhattak – természetesen felügyelet alatt –, egy-egy póni hátán.

A rendezők különlegességről is gondoskodtak: az első fordulót követően csikós bemutatót láthattak a kilátogató érdeklődők, és megcsodálhatták a pusztaötöst is. A délelőtti futamokat még aránylag kevesebben figyelték, ám dél körül igencsak benépesült a vendégfogadó sátor és környéke. Ebéd után pedig – szokásos módon –, a Radetzky-indulóra vonultak be a fogatok az ünnepélyes megnyitóra, amelyen a fővárosi Jász Ünnepről érkező Pócs János, a térség országgyűlési képviselője szólt a jelenlévőkhöz. Beszéde végén meghívta a főrendező Darázs Istvánt és családját, valamint a díjazottak közül egy kiválasztott versenyzőt, és annak családját országházi látogatásra, ezzel is jelképezve, hogy a nemzetépítés nemcsak a Parlamentben, hanem az ilyen versenyeken is zajlik.

Miután a megnyitóról elvonultak a fogatok, folytatódott a második forduló, ami már sokkal jobban próbára tette a versenyzőket, hiszen a szemerkélő eső csúszóssá tette a füves pályát. Ezt ifj. Darázs István fogata is megérezte az éles kanyarokban, így épp, hogy lecsúszott a dobogóról és 4. lett. Az első helyet Berecz István szerezte meg Bélapátfalváról. Az egyes fogatoknál a kétszeres megyei bajnok Sárközi Tímea, a Jászberényi Lovas Baráti Kör versenyzője bizonyult a legjobbnak nulla hibaponttal, míg a póni ketteseknél a tarnamériai Polgár Anna nyert. A jászberényi Rédei Lajos 4., míg lánya Petra az 5. helyen végzett. A fogathajtó rendezvény – szintén a kialakult hagyományoknak megfelelően –, látványos karusszellel fejeződött be.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?