Egy nap autók nélkül

Az autómentes vasárnapon tizennegyedik alkalommal vették át a főszerepet a környezettudatos életmóddal szimpatizáló kerékpározók, sportkedvelők a város főterén az országos mobilitási héthez csatlakozva.

Több mint négyszáz kerékpáros illetve görkoris és rollerező gördült be vasárnap délelőtt az autóforgalom elől lezárt főtérre, hogy jelenlétükkel a környezetvédelem fontossága mellett tegyenek hitet. A körzet képviselőinek vezetésével a város négy helyszínéről indultak a kerekező csoportok, akiket útközben a rendőrség munkatársai láttak el tanácsokkal a biztonságos kerékpáros és gyalogos közlekedésre vonatkozólag. Az érkezőket a Vaga Banda gólyalábas kompánia csepűrágói fogadták: vidám hangulatot teremtettek az egész napos – hasznos információkkal gazdagított – vigassághoz. A jókedv mellé almát és kerékpáros villogó szettet is kaptak a túra teljesítői.

A rendezvényen a már hagyományosan kiállító katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség, Vöröskereszt, mellett helyet kaptak újdonságok is.

Az elmaradt sportágválasztó kompenzálásaként ismerkedhettek az érdeklődők néhány, a városunkban megtalálható sportegyesület munkájával. A helyszínen is volt lehetőség bőven a mozgásra. Az egész testet megmozgató ergometer, a népszerű spinning, az izgalmas mászófal sokakat sportra csábított. A kicsik szívesen kipróbálták a profi mini-közlekedési pályát, ahol kicsinyített jelzőtáblák, közlekedési lámpák segítségével valódi rendőrök ismertették meg a gyerekekkel a közlekedés szabályait. Az autó és motor szimulátor segítségével a vezetés élményét is bárki megízlelhette.

A felnőtteknek talán az elektromos autó bemutatkozása jelentett nagyobb izgalmat. A standnál megtudhattuk, hogy a jövő gépjárműve akár 150 kilométert is képes megtenni egy töltéssel, és az sem elhanyagolható, hogy egyelőre ingyen töltési és parkolási lehetőséget biztosít az állam az elektromos autót használóknak. A kocsinak 145km/óra a végsebessége, teljesen zajmentes és káros anyagot sem bocsát ki.

Aki mégis inkább a kerékpáros közlekedésre voksol, annak érdemes volt járművét a rendőrség standjánál nyilvántartásba vetetni. Itt a biciklit lefényképezték, regisztrációs számmal látták el, majd matricával jelölték a nyilvántartásba vételt. A rend őrei elmondták, hogy a regisztrált kerékpárokat lopás és sikeres felderítés esetén vissza tudják juttatni eredeti gazdájukhoz. Mindig népszerű a „részeg szemüveg” kipróbálása, de a rendhagyó kerékpár működésének megtapasztalása is szerzett néhány vicces percet nézőknek és próbálkozóknak egyaránt. Az egyenruhások munkája nem csak a fiúkat vonzza. A kislányok is tüzetesen megvizsgálták a honvédség kiállított fegyvereit, felmásztak a tűzoltóautókba, felpróbálták a sisakokat és bátorságukat bizonyítva kérdezték a tűzoltókat, katonákat, rendőröket.

A tudatos hulladékgazdálkodás szintén fontos eleme a környezetvédelemnek. A J.V.V. Nonprofit Zrt. sátrát sokan felkeresték, hogy tájékoztatást kapjanak a szelektív gyűjtés módjairól, lehetőségeiről, a városban működő hulladékudvar működéséről. A stand mellett látható volt egy nagyméretű komposztáló edény is, amely igen hasznos eszköz a kerttulajdonosok számára. A komposztáló ingyen igényelhető a cég Jákóhalmi úti telephelyéről. A szelektív gyűjtéssel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk méretét, melynek nagyságáról a programon kitöltött teszt segítségével is képet kaphattunk.

A Vöröskereszt, az Egészségfejlesztési Iroda, a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum programjain az egészségünk érdekében tartottak bemutatókat, végeztek szűréseket, adtak tanácsokat.

A színpadi műsorok sora a kung-fusok bemutatójával kezdődött, majd őket követték a taekwond-do sportág képviselői. A focistáknak sem kellett ezúttal pálya tehetségük megmutatásához. A thai-chi és a baranta egyesületek mozdulatsorai még mindig újdonságnak számítanak. A Bari Shej tánccsoportot a Vöröskereszt színpadi szereplése követte. A Dance Fitness Se akrobatikus táncai a nézőknek csak a tapshoz szükséges izmait vette igénybe, de azután Homoki Rita piloxing edzése a közönséget is alaposan megmozgatta. Puding és Palacsinta bohóc showja hagyott egy kis pihenőt, majd László Tünde ismét mozgásra invitálta a zumba kedvelőit. A következőkben a nyertesek vették át a főszerepet a színpadon, akiket Kocza Anita szervező hirdetett ki, hogy átvegyék jól megérdemelt jutalmaikat a különböző ügyességi versenyekben, totókban, játékokban elért eredményük alapján. A triálos fiúk már visszatérő vendégek, de lélegzetelállító mutatványaik megunhatatlanok, show-műsorukat már a lassan lemenő nap fényében izgulhattuk végig. A 14. autómentes napot a Madách Színház művészeinek műsora zárta, akik musical slágerekkel örvendeztették meg a nap végére már eléggé megfogyatkozott, és a programok sokféleségében elfáradt közönséget.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?