Cegléd volt a díszvendégünk

Már hagyomány a Jász-Expo és Fesztivál életében, hogy minden évben bemutatkozik egy település gasztronómiai és kulturális felhozatalával. Idén sem volt másképp, a VIII. Jász-Expo és Fesztivál vendégeként szombaton Cegléd küldötteit köszöntöttük a Szentháromság tér színpadán.

A délelőtt a kicsiknek kedvezett, hiszen a Kelepelő Bábcsoport előadásában A három kívánság című népmese-feldolgozás elevenedett meg a színpadon. A nyári meleget visszaidéző napsugarak elől többen az árnyékba vonultak és onnan nézték a három kívánság beteljesedését, vagyis azt, hogyan került a kolbász a gazda orráról a lábasba. A Központi Óvoda óvópedagógusainak ismét sikerült mosolyt csalni a gyermekek arcára, sőt mi több a felnőttek is láthatóan jól szórakoztak.

A gyermekműsor után ebédre hangoltak a technikusok. Első szólamként a déli harangszó nyitotta meg a Ceglédi Ízek Kóstolóját, ezt követően Farkas Rozika, Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért díjas nótaénekes lépett a színpadra, akit Berec Zsolt, a Jászkerült Nonprofit Kft. vezetője kísért szintetizátoron. A jó hangulat és az ínycsiklandozó illatok meghozták az étvágyat Laska Pista csapatának főztjéhez. Az asztalokra öreglebbencs került, de mielőtt a tálalás elkezdődött volna, Ecser István szakács mesélt lapunknak az ebédről. Elmondta, hogy laktató, füstölt ízvilágú egytálétel készült, melyet annak idején a régiek előszeretettel fogyasztottak szőlőkben a reggeliből megmaradt szalonna, krumpli felhasználásával.

A továbbiakban lapunknak azt is elmondta, hogy Cegléden nagy hagyománya van a Laskafesztiválnak, melyre idén második alkalommal jelentkezett csapatuk. 2015-ben a zsűri különdíjával tértek haza, ez évben pedig megnyerték a főzőverseny első helyét. Tehát biztos kezekben tudhattuk az aznapi ebédet, melyből több száz adag fogyott el a déli órákban.

A Szentháromság tér színpadán a Szederinda Népdalkör előadása nyitotta az ebéd utáni kulturális műsorok sorát. A 2001-ben dalos kedvű nyugdíjasokból alakult népdalkör célja az eredeti népdalok megőrzése és továbbadása a fiatalabb generációk számára. Repertoárjukban Vajdaságból gyűjtött népdalok szerepeltek, de más magyar nyelvterületről származó népdalokat is hallhattunk tőlük. Természetesen felléptek helyi büszkeségeink, a fennállásának 47. évét ünneplő Kossuth Népdalkör tagjai is.

Utánuk ismét Cegléd adott ízelítőt, de ezúttal nem gasztronómia, hanem kulturális területen. A Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei operettel, retró zenével és olykor prózával örvendeztették meg közönségüket. Hernádi Péter hangjával és egy szál gitárral hozta el a zenei élet nagyjait, többek között Michael Bublé dalát, és Leonard Cohen szerzeményét.

Végül a lajosmizsei MASZK Színjátszó Kör vitte színpadra Karinthy Frigyes: A bűvös szék című komédiáját. A politikus irodájában található igazmondásra bíró szék számos humoros szituációt eredményezett. Ugyan a forgatókönyv némileg eltért Karinthy eredeti szövegkönyvétől, az üzenet így is teljesen átjött, még ma is aktuális.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?