Remek nemzetközi torna

Múlt hétvégén adott otthont városunk a Szeles Péter Emléktornának, amely számos magas színvonalú meccset hozott. Sport. Szórakozás. Határokon átívelő sportbarátságok szövődése. Mindezekről egyszerre szólt a torna. Kívánhatunk ennél többet?

„Mindenképp meg szeretném nézni az irániak meccsét, mert kíváncsi vagyok, hogyan tudnak röplabdázni a vallásuknak megfelelő speciális öltözékben” – magyarázta a fülem hallatára ismerősének egy szurkoló, miért érdeklődik annyira a közel-keletiek játéka iránt. Aztán gyorsan kiderült: közel sem csak a ruhájuk miatt volt érdemes megnézni, mire képesek az irániak. Hiszen nem véletlenül győzték le 3:2-re az utóbb tornagyőzelmet ünneplő nyíregyháziakat és vitték haza az ezüstérmet többek között Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetének elismerését kiváltva.

Erős mezőny alakult ki az idei Szeles Péter Emléktornán. Csapatunk a kolozsvári U NTT Data 3:1-es, a Penta-Gödöllői RC és az ukrán Novator 3:0-s legyőzésével gyorsan megmutatta, mennyire motivált. Aztán az irániak ellen nem sikerült megőriznie a veretlenséget Deme Gábor együttesének, akik 3:0-ra győztek kedvenceink ellen.

De vasárnap estére maradt még egy rangadó, amelyet két extraligás gárda, a Fatum-Nyíregyháza, valamint a Jászberény Volleyball Team vívott egymással.

Az ütközet elején Aleksandra Cveticanin több remek leütéssel és ejtéssel is feltűnést keltett, majd aztán – mások mellett – Petőváry Panni és Oksana Yakovchuk is pompásan zárta le az akciót. Így az első szettben hiába vezetett eleinte 8-5-re Hollósy László csapata, a játszma végén mi örülhettünk (25-22).

A második játékrész más forgatókönyv szerint alakult, hiszen 3-2 után 3-10 állt az eredményjelzőn. 17-20-ra még felzárkóztak röpiseink, kiegyenlíteni azonban már nem tudtak (22-25).
Sajnos a folytatásban sem változott a játék képe, így a harmadik játszmában, 12-16-nál feladót cserélt Deme Gábor, Petrenkó Brigitta helyett Anastasiia Malysheva kapott bizalmat. Ugyan a szett második felében Pintér Andrea többször is megoldhatatlan helyzetbe hozta az ellenfelet, 19-25 arányban ismét a vendégek nyerték meg a játszmát.

A negyedik felvonásra visszatért Petrenkó Brigitta, s mind Oksana Yakovchuk, mind pedig Petőváry Panni igazán látványos pontot szerzett. Sőt, Pintér Andrea leütésével és blokkjával, Aleksandra Cveticanin leütéseivel és a rendkívül fegyelmezett mezőnyvédekezéssel – amelynek ezúttal is Lékó Lilla volt a vezéralakja – 16-14-re vezettek a jászberényiek. A tavalyi szezon Magyar Kupa-győztese azonban ismét képes volt váltani és végül megnyerte ezt a szettet és ezzel együtt a találkozót is (22-25). Nem sikerült tehát győzelemmel zárni és megnyerni az idei Szeles Péter-emléktornát, de nem csak üres szólam: ilyenkor tényleg nem az eredmény az elsődleges. Ennél sokkal lényegesebb, hogy röplabdacsapatunk tagjai egymásért is küzdöttek, ráadásul minden hadra fogható játékos szóhoz jutott, így kiváló gyakorlási lehetőség volt mindenki számára ez az öt összecsapás.

Latest posts by Budai Levente (see all)

Budai Levente

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?