Az igazi pálinkáról

Az elmúlt hét vasárnapján a Jász Múzeum adott otthont a VII. Jászsági Pálinkamustra és Párlatverseny rendezvénynek, melyet a Jászsági Pálinka Lovagrend hirdetett még és az éppen zajló Jász-Expo és Fesztivál kapcsolódó programja is lett egyben.

Le kell szögeznünk, a Jászságban nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek és a fogyasztásnak. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint az a 96 bírálatra leadott pálinkaminta félliteres üvegekbe zárva, ami a Jász Múzeum udvarán a zsűrizését várta. A kóstolások sora még kora délelőtt elkezdődött több asztaltársaságban, melyekben a Jászsági mellett a Zentai és Bükki Pálinka Lovagrend tagjai is helyet foglaltak. A legjobb párlat kiválasztásában a Jászsági Méz Lovagrend pálinkakedvelő tagjai és emeritus jászkapitányok is besegítettek. Nézzük hogyan is zajlik a pálinkabírálat, milyen mozdulatok szükségesek ehhez. Fel kell emelni a poharat, meg kell nézni a színét, bele kell szagolni, hogy megillatozhassuk az aromáját. Ahhoz, hogy érezzük az ízét, meg kell kóstolni, picit a szájban tartani, majd lenyelni és megvárni milyen a lecsengése. A legmagasabb bírálati pontot kapott tíz pálinkát a főzsűri újrabírálja, hogy eldöntsék, mely párlatok kapják a címzetes minősítést, és a nívós díjazást.

Időközben a Jász Múzeum nagytermében a pálinkakészítés és kóstolás gyakorlatáról tartott előadást szép számú érdeklődőnek – köztük a vechtai testvérvárosi delegáció német tagjainak –, Szabó Sándor, a Jászsági Pálinka Lovagrend tagja.

A zsűrizés lezárását követően elkészültek a minősítések, az eredmények kihirdetése népes közönség előtt, a Szentháromság téren felállított színpadon zajlott. Itt Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere felkérte a jelenlévő Szabó Tamás polgármestert, hogy köszöntse az egybegyűlteket. Városunk elöljárója elmondta, a minőségi pálinka készítés kultúrájában azaz érzés a legjobb, mikor az ember büszkén kínálja párlatát. Ez az enyém, én készítettem, olyan gondossággal, hogy a legkényesebb igényeket is kiszolgálja.

A folytatásban Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere értékelő beszédében elmondta, a pálinka az egyik nemzeti értékünk, hungarikumunk, ami a világban lassan hírnevet szerez, és méltó helyére kerül. A nevezett pálinkák minőségében javulást tapasztalt, ma már kényesek az emberek arra, milyen párlatot főznek és fogyasztanak. Pálinkából a legtöbbet és legszélesebb palettát mi magyarok állítjuk elő, számtalan olyan gyümölcs, sőt már zöldség is van, amiből főzünk. A VII. Jászsági Pálinkamustra díjazottjai olyan pálinkákat állítottak elő, amivel bárkit bármikor meg lehet kínálni.

Az arany, ezüst, bronz minősítéseket oklevéllel ismerték el. A nagydíjas pálinkák közül a „Legjobb jász pálinka” címet Nagy Gyula Otelló szőlőből készült pálinkája érdemelte ki. A „Jászsági Pálinkamustra legjobb pálinkája” minősítést Biriczki István barack pálinkája kapta. A „Jászság legjobb és legkülönlegesebb pálinkája” címmel Konkoly Szabolcs gönci sárgabarack pálinkáját illették.

Az esemény zárásaként Kalla Pál nagymester a „Kellemes pálinka fogyasztást mindenkinek!” felszólítással köszönt el.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?