Vidám roma nap

Már hagyománynak számít Jászapáti életében a roma nap, melyet idén augusztus utolsó szombatján rendeztek meg. A délelőtti lecsófőző-verseny és foci bajnokság a sportpályán kapott helyet, majd rendhagyó módon a Művészetek Házában folytatódott a mulatság, ahol sor került a Jászsági Romákért Közéleti díjak átadására is.

Némi csúszással, de annál nagyobb jókedvvel kezdődött a XXIV. Hagyományőrző Roma Nap, melyen ezúttal a fővédnöki szerepet Pócs János országgyűlési képviselő töltötte be. Elsőként a képviselő köszöntötte a romákat, és beszédében az 1989-es romániai forradalom eseményeit idézte fel abból az aspektusból, hogy a cigányság mindig segített a magyaroknak, amikor szükség volt rájuk. – Nemcsak akkor számíthatunk egymásra, amikor bajban vagyunk, hanem mindig – mondta. Köszöntőjét azzal folytatta, fontos, hogy a települések helyi vezetőket válasszanak. Szerencsére Jászapátin olyan roma vezetők vannak, akik összetartják a közösséget.

Farkas Ferenc polgármester az elmúlt évben befejeződött komplex telepprogram folytatásaként ismertette a pályázati lehetőségeket, melyek elsősorban különböző tanfolyamokat és infrastrukturális fejlesztéseket, a roma lakótelepek életminőségének javítását célozzák meg.

Zárószavaiban Kökény Kálmán szervezői munkáját méltatta, aki évről évre nagy szerepet vállal a roma nap megszervezésében.

Fehér Csaba a délelőtt folyamán a főzőversenyen zsűrizett, míg délután mint a Magyar Roma Kisebbségi Kulturális Közhasznú Szervezet képviselője köszöntötte a megjelenteket.

Felszólaltak a délután sztárvendégei Varga Antal füttyművész és Farkas Zsolt Arany Cinege díjas énekes is. Farkas Zsolt annak adott hangot, hogy a mélyszegénység leküzdésének egyetlen módja a tanulás. Arra bátorította a közösséget, hogy legyenek értékes, hasznos tagjai a társadalomnak.

Rácz Tamás, a Jászberényi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke örömét fejezte ki, hogy Jászapátin rendszeresen megrendezik a roma napot. Beszédét azzal folytatta, hogy szükség van a cigány-magyar összetartásra, ami, ahogy Pócs János képviselő fogalmazott a romániai forradalom idején is megvalósult. „Isten előtt mindannyian egyformák vagyunk” – zárta beszédét az elnök.

Kökény Zsolt a megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket, és felidézve a délelőtti programot, gratulált a focibajnokság és a főzőverseny nyerteseinek. A továbbiakban a tapasztalható nyüzsgésre adott magyarázatot: a romáknak a vérükbe van a hangszer és a tánc szeretete, éppen ezért ilyenkor még nehezebben választják a csendet és a figyelést.

Végül Borics László képviselő ragadta meg a szót, és gratulált a szervezésért, majd a díjak átadása következett. – Nemcsak megemlékezni kell a kitüntetettek munkájáról, hanem azt méltányolni és továbbvinni is – hangzott Kökény Kálmán méltatásában. Ezt követően átadta az első díjat Kladiva Imre atya részére, aki 20 évvel ezelőtt nem tett különbséget a hívek között, hanem felkarolta a cigányságot. Örömét fejezte ki, hogy nincs olyan roma rendezvény, amelyen ne venne részt az apátplébános.

Szintén elismerésben részesítették Rácz Aladár prímást 47 év zenei munkájáért. A Jászságban ő képviseli leginkább a régies cigány zenét, hiszen már felmenői is zenével foglalkoztak.

Az idei roma napon a közéleti díjak kapcsán újdonság, hogy az aulában kiállítás keretében bemutatják a díjazottak életútját, valamint egy fotófal is készült, melyen 1825-től napjainkig ismertetik a cigányság helyzetét.Kökény Kálmán lapunknak elmondta, hogy ezzel az új iránnyal az a céljuk, hogy nagyobb megbecsülést kapjanak a kitüntetettek, illetve a fotófallal felszínre tudják hozni mekkora értékeik vannak.

Az átadó után Varga Antal fütyült a közönségnek, majd Rácz Aladár és zenekara csapott a húrok közé. A délután folyamán fellépett a tinik kedvence Balogh Kevin, aki számaival biztosan megdobogtatta a hölgyszíveket. A nap további részében színpadra álltak a helyi tehetségek is, tánccal és énekkel kápráztatták el a tömeget.

Kökény Kálmán lapunknak elmondta, hogy idén két vállalkozó is, Kovács István az ISB Falazó üzem vezetője és Pesti Róbert a Jász-Terra Kft. ügyvezetője támogatta a roma nap színvonalas lebonyolítását.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?