Jól teljesítenek az acéllovagok

Kedden délelőtt tíz órakor a Fortaco Zrt. Sportpálya úti gyárában rendezett ünnepség keretében a város vezetése, a dolgozó kollektíva és a sajtó előtt jelentette be a cég menedzsmentje az ezredik Volvo és Fuchs karok elkészültét.

Az ünnepségen a Jászberénnyel hosszú ideje ápolt jó kapcsolat és együttműködés jegyében Szabó Tamás polgármester képviselte a várost. A közös gondolkodást bizonyította az a munkaerő toborzásról szóló kisfilm is, amelyet a ceremónia nyitányaként a tárgyalóban vetítettek le.

A mintegy három és félperces látványos filmet éppen a meglátogatott cégnél forgatták, és a hiányszakmának minősülő hegesztő mesterség iránt hivatott érdeklődést kelteni. A rövidfilm elkészültéért Uwe Horst Sträter vezérigazgató köszönetet mondott Jászberény polgármesterének.

A tavaly 359 dolgozót foglalkoztató cégnél a fémek megmunkálásáért felelős acéllovagok; hegesztők, lakatosok munkaterületére legalább ötven szakembert tudna azonnal alkalmazni a Fortaco. Víghné Tótok Ágota gazdasági igazgató a vezérigazgató szavait tolmácsolva – de a gyárlátogatás közben saját tapasztalatai alapján is –, megerősítette, hogy fellendülőben van a tevékenységük. A 2008-as válság termékskálájukat ugyan nem egyszerre, de inkább előbb, mint utóbb drámaian sújtotta, volt amelyik részt hatvanszázalékos csökkenéssel. A válság előtti csúcson 48 millió eurós árbevételt értek el, ezt a közeljövőben nehéz lesz újra elérni. A legutóbbi éves nettó árbevétel euróban kerekítve 24 millió 549 ezer volt a 2017 december 31-i beszámoló szerint.

Egy évvel ezelőtt ugyancsak ünnepségre invitált a Fortaco vezetősége. Akkor a Volvo karokat gyártó automata gépsor átadójára került sor. Most, a Volvo robothegesztő sor munkába állásának első évfordulója előtt két héttel az ezredik alkatrészt is legyártotta a fémmegmunkáló üzem. Ez a szám azt mutatja, hogy a cég jó ütemben, a lehetőségeket maximálisan kiaknázva dolgozik. Ugyancsak elkészült az ezredik kar a Fuchs típusú alkatrészből is. A Fuchs elem gyártása egyelőre nem robotizálható, de a kollégák magas fokú szaktudása, felkészültsége itt is meghozta a várt eredményt.

A rendezvény folytatása már a festőüzemben zajlott, ahol a vezérigazgató a város nyilvánossága előtt mondott köszönetet dolgozóinak a kiváló eredményekért, illetve Szabó Tamásnak az önkormányzat támogató együttműködéséért. Uwe Horst Sträter kifejtette: a kiváló eredmények elérését segítette a jó üzleti környezet, a munkatársak pozitív hozzáállása. A tudás nálunk van, a piac működőképes, tehát készek vagyunk a következő ezres tételek gyártására!

Szabó Tamás a város nevében mondott köszönetet Jászberény emblematikus jelentőségű cége dolgozóinak, vezetőségének a kiváló teljesítményért. Köszöntőjében vázlatosan felidézte a gyár történelmét az Aprítógépgyártól a Fortacoig. Felidézte megalakulását, a gazdasági válság nehéz éveit, az átalakulásokat, útkereséseket, a megragadott lehetőségeket. A menedzsment és a szakemberek tapasztalata, együttműködése generációkon átívelő prosperáló céget eredményez hosszú évtizedek óta, melyhez tisztelettel gratulált.

Az üzembejárás során feltűnt a nagy tisztaság és rendezettség a külső területeken is. A csarnokokban és irodaépületekben a legtöbb vállalkozásnál tudnak rendet tartani, ám itt a több méteres gyártmányokat is imponáló rendben sorakoztatják, elszállításra összerendezik. Mint megtudtuk, a Volvo gyár éppen szabadságra küldte dolgozóit, de újraindulva beindul a „szívóhatás”, és ha eleget szeretnének tenni a megrendeléseiknek, akkor ezekből a csúcstermékekből is készletezniük kell.

Az ünnepséget pezsgős koccintással, évfordulós torta elfogyasztásával koronázták meg a résztvevők. Mindkét tortán az ezres gyártási számot elért két termék fotója szerepel felső díszítésképpen, körülöttük a gyártó csapattal. A munka persze nem állhat meg csak percekre, és a pezsgőzéskor ezúttal szerkesztőségünk sem lógott ki a sorból, nem kellett keresnünk a szeszmentes változatot.

A búcsú előtt még egy meglepetés várt a vendégekre. Bugyi László Guriga, a gyár kitűnő géplakatos szakembere, de mint a Jászságban sokan tudják a hatalmas monstrumokat megmunkálni képes dolgos kezek kiválóan kezelik a fényképezőgép finom mechanikáját is. Guriga egyedi látásmódú, remek alkotásaiból már számos kiállítást láthattunk. Az ünnepség jó alkalmat kínált arra, hogy megnyíljon a fotóit tartalmazó állandó kiállítás a cég központi épületének emeleti folyosóján. A Jászság tájait, természeti arcát bemutató fényképgyűjtemény a munkatársakat hivatott jókedvre deríteni, egy-egy pillanatra megállítani, rácsodálkoztatni természeti kincseinkre és kreatív gondolatok születését ösztönözni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?