Szentandrási triplázás

Első alkalommal került megrendezésre augusztus 4-én, szombaton a Hármasikrek Találkozója a jászszentandrási termálfürdőben. Az ötödik hasonló kezdeményezés – eddig más-más családok voltak a szervezők – a hármasikreket nevelő családoknak ad találkozási lehetőséget az egész országból, természetesen sok játszási, kikapcsolódási lehetőséget hagyva az apróságoknak.

„Az ikerterhesség is a fogantatás csodája, nem beszélve arról, ha az derül ki, hárman vannak a pocakban” – kezdett a mesélésbe a jászszentandrási hármasikrek édesanyja, a program szervezője, Czékmán Szilvia. Szonja, Kristóf és Patrik már félévesek, a település kis csodái. A hármasikrek nevelése körülbelül 250-300 családot érint az országban, egy Facebook csoporton keresztül tartják a kapcsolatot, ott osztják meg tapasztalataikat. Ehhez a közösséghez csatlakoztak Szilviáék is, és szívesen vállalták az idei találkozó szervezési feladatait.

„Jászszentandráson minden rendezvény bensőséges, családias hangulatú, tudtuk, alkalmas a mi közösségünknek is” – hangsúlyozta a szervező. A város is támogatta a kezdeményezést, segítségével a strandfürdő ingyenes belépési lehetőséget biztosított a családoknak. Szilvia mellé álltak a Gyöngy Nyugdíjas Klub melegszívű nagymamái is, akik nagyon jól tudják, milyen felelősséggel jár a kisgyermekek gondozása – a nap során gáztűzhelyen sütötték a palacsintát az árnyékban az apróságoknak, akik azt a „nagymama lekvárjával”, fahéjjal, kakaóval tölthették meg.

A találkozóra hozzávetőleg tíz család érkezett, elsősorban az ország keleti részéből, így Debrecenből, Hajdúnánásról, Szegedről, Aranyosapátiból, Berettyóújfaluból, Novajról, Szabolcsból, de érkezett egy család Pécelről is. A távolabbról jövők sátrazni is itt maradtak, de volt, aki csak a szombati napon élvezte a szentandrásiak vendégszeretetét. Nemcsak Szabó László polgármester érkezett megcsodálni a gyerekeket – virággal köszönte meg Czékmán Szilvia szervezési munkáját –, de a könyvtár vezetője, Andréné Pataki Éva is kilátogatott és papírbábszínházas játékkal foglalta le az ikreket. A Kertész családnak köszönhetően pedig mindenki nyalhatott egy gombóc fagyit az augusztusi kánikulában. A nyugdíjasklub kézműves asztallal készült a csöppségeknek, akik szívesen készítettek papírdíszeket, ékszereket.

A nap folyamán bemutatkozott a Jászszentandrási Gyümölcsfeldolgozó Szociális Szövetkezet, akik homoktövis gyümölcslé termékeikből kóstolót is hoztak. Szabó Ágnes, a szövetkezet dolgozója kínálta a „kincs, ami van” szlogent viselő egészséges és finom italokat, amelyek immunerősítő hatásúak és kiválóak meghűlés, allergia, cukorbetegség és gyomorbántalmak enyhítésére. A homoktövis ültetvények helyben vannak, ez Szentandrás kuriózuma és helyben is dolgozzák fel, valamint készítik termékeiket belőle. Almával, céklával, sütőtökkel ízesített gyümölcslevek, őrlemények, teák, szörpök készülnek. „Hitelesen, szentandrásiak, szívvel-lélekkel” – foglalta össze a hat főt számláló munkaközösség jelszavát Szabó Ágnes.

A tízéves péceli testvérek, Niki, Viktor és Krisztián voltak a rangidős hármasikrek a találkozón. Elmesélték, hogy azért élvezik az ikerlétet, mert együtt próbálnak ki mindent, együtt játszanak és sok közös barátjuk van. „Jó, hogy többen vagyunk” – fogalmazták meg. A szabolcsi Zara, Zétény és Zoli anyukája azt emelte ki, hogy a találkozók által szinte körbeutazzák az országot, mivel mindig máshol kerül megrendezésre. „Amúgy nem egyszerű az utazás, minden triplázódik a készülés, pakolás során” – emelte ki. A hármasikrek szülei szívesen beszéltek élményeikről, tapasztalataikról. Szinte mindenki egyetértett abban, hogy mindenütt megcsodálják őket, beszédbe elegyednek velük. Nem egyszerű az anyagiak előteremtése, hiszen minden triplázódik, nem beszélve a feladatokról, a felelősségről, három különböző élet és személyiség neveléséről. Ezért is volt nagy segítség az ingyenes strandbelépő is. Mindezzel együtt olyan derű, jókedv és boldog elégedettség sugárzott ezekből a családokból, amelyet csak az életbe, a gyerekekbe vetett hit tud adni.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?