Hetedik Jászsági Pálinkamustra

A jászok között nagy hagyománya van a pálinka fogyasztásának. A Jászság egykor virágzó szőlőskertjeiben a szőlő mellé különféle gyümölcsfákat is ültettek, de gyümölcsfák virágoztak a tanyák környékén, az utak mentén és a lakóházak kertjében is.

A gyümölcsöt nemcsak nyersen, aszalva, főzve vagy befőzve fogyasztották, de kitűnő alapanyaga volt a pálinkának is. A jászok főként szilvából, vegyes gyümölcsből, törkölyből és faeperből készítettek pálinkát. Régen nem volt olyan jász tanya, amelynek udvarán ne magaslott volna két-három terebélyes eperfa. A gyümölcsből némi hozzáértéssel ízletes pálinkát lehetett készíteni. A jász ember sokszor maga is vállalkozott a pálinka főzésére, de a cefrét legtöbbször mégis inkább a pálinkafőzdékben főzették ki.

A pálinka fogyasztása a múltban általános volt, használták gyógyszerként, különböző betegségek (gyomor-, fog-, derék- és hátfájásra, rovarcsípésre, fertőtlenítésre stb.) gyógyítására, elmaradhatatlan itala volt a jeles ünnepeknek és az ünnepi étkezéseknek, de fogyasztották akkor is, ha nem volt rá különösebb okuk. Bízvást elmondhatjuk, hogy a pálinka napjainkban is a jász ember egyik legfőbb italának számít.
A Jászság 21. századi hagyományőrzésében ma is jelentős helyet foglal el a minőségi pálinkafőzés és a kulturált pálinkafogyasztás.

Az első Jászsági Pálinkamustrát Gubicz András emeritus jászkapitány kezdeményezésére 2012. augusztus 18-án, Jászkiséren a Művelődés Ház rendezte meg, a 20. Pendzsom Folk Fesztivál keretében. Bükki Pálinka Lovagrend szakmai irányításával számos finom pálinka kapott előkelő minősítést.

A nagy sikerű rendezvényt 2013-ban újabb követte, majd 2014-től a Jászsági Pálinkamustra helyszíne Jászberény lett, és a rendezését a Jászkerület Nonprofit Kft. vállalta magára. A mustrát a Zagyvaparti Fesztivál programjába illesztették be, és a Margit-szigeten rendezték meg.

Gubicz András emeritus jászkapitány és Erős Sándor pálinkafőző mester kezdeményezésére 2016 júniusában, Jászberényben 24 fővel megalakult a Jászsági Pálinka Lovagrend. Ünnepélyes felavatásukra az 5. Jászsági Pálinkamustra alkalmával került sor.

A lovagrendet kilenctagú elnökség irányítja. Nagymesternek Kalla Pál kádármestert választották, Gubicz András és Erős Sándor pedig tiszteletbeli nagymesteri címet kapott, a kancellár Lukácsi György, a kincstárnok ifj. Erős Sándor, a nagykövet Kovács Péter, a ceremóniamester Hortiné dr. Bathó Edit, a krónikás Simon Gáborné, a zászlóőr pedig Bathó Károly lett.

A lovagrend létszáma az elmúlt két évben már néhány új taggal bővült. A pálinkát kedvelő közösség az alábbi nemes célokat tűzte zászlajára: a pálinka történelmi hagyományainak megismerése, ápolása; a jászsági minőségi pálinkakészítés és forgalmazás hírnevének népszerűsítése, a mérsékelt, kulturált és minőségi italfogyasztás szokásának szorgalmazása; a pálinkát előállító vállalkozások jó hírnevének öregbítése, közös szakmai érdekek képviselete. Ugyancsak cél a minőségi pálinkát népszerűsítő rendezvények szervezésével, támogatásával hozzájárulni a Jászság idegenforgalmának fejlesztéséhez.

A felvállalt célok eléréséért és megvalósításáért a lovagrend tagjai minden tőlük telhetőt megtesznek. Elegáns lovagrendi egyenruhájukban évente mintegy negyven alkalommal képviselik a Jászságot különböző megyei és országos rendezvényeken. Rendszeresen részt vesznek pálinka versenyeken és azok zsűrijében.

A Jászsági Pálinka Lovagrend mint szervező, a 7. Jászsági Pálinkamustrát ebben az évben a Jász Expóhoz kapcsolódva, szeptember 9-én (vasárnap) a Jász Múzeum kertjében rendezi meg. A pálinka verseny 9 órakor kezdődik, és a szervezők sok szeretettel várnak minden pálinkakedvelő érdeklődőt.

Szerző:
Hortiné dr. Bathó Edit
múzeumigazgató

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?