Útfelújítás uniós forrásból

Csütörtök délután átadták a 3231-es számú út Pusztamonostor és Jászárokszállás között felújított útszakaszát. A több mint 2,1 kilométeren helyreállított út a “Közlekedésfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében I.” elnevezésű projekt keretében valósult meg, melyet a közbeszerzési eljárás során kiválasztott STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezett nettó 134,98 millió forintból.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút út felújítását indította el. Ennek egyik elemeként örülhetünk a nemrégiben elkészült útszakasznak, melyet ünnepélyes keretek között nemzetiszín szalagvágással avattak fel csütörtökön.

Az átadó során Tarczy Gyula konferanszié köszöntötte a jelenlevőket és elsőként Gergely Zoltánt a város polgármesterét invitálta a pódium mikrofonjához. Polgármester úr beszédében hangsúlyozta, hogy az út felújításával egy olyan nagy cégnek a megközelítését segítik, amely közel kétezer embert foglalkoztat. A kiszélesített szakasz nagyobb biztonságot jelent a kerékpárral közlekedőknek és a buszok, kamionok is kényelmesebben elférnek. A továbbiakban elmondta, hogy a kivitelező jó minőségben és határidőre, hatvan nap alatt valósította meg a tervet. Beszédét azzal zárta, hogy bíznak a folytatásban, egyelőre a kezdő lépések történtek meg.

Utoljára a Jászárokszállás-Pusztamonostor közötti részt 24 évvel ezelőtt aszfaltozták. A jelenlegi út aszfalt rétege 3 centiméterrel vastagabb az előzőnél. A fejlesztés során 510 méter felületen pályaszerkezet csere is történt. Lakott területen kívüli az út szélére másfél méter szélességben földpadka került, a belterületen viszont kőpadkát alakítottak ki. A vasútnál új acél szalagkorlátot helyeztek ki és az útmenti fényvisszaverő prizmák is cserére kerültek. Ezenfelül elvégezték az új tartós burkolati jelek felfestését és a szükséges helyeken KRESZ táblák cseréjéről, pótlásáról is gondoskodtak. Erről már Vántsa Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója tájékoztatta a megjelenteket.

Elismerését és köszönetét fejezte ki Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, majd Pócs János, a térség országgyűlési képviselője zárta a köszöntők sorát. Az Európai Unió által finanszírozott út kapcsán kiemelte: a kormánynak sikerült elérnie, hogy a tagállamok közül Magyarország arányosan a második legnagyobb támogatást kapja az Uniótól. Ezt követően annak adott hangot, hogy a városokban csak akkor jöhet létre fejlődés, ha van megfelelő munkahely, gazdasági egység és jó adóbevétel.

A fejlesztés elkészülését Vidó Zoltán, a STRABAG Kft. műszaki vezetője jelentette, majd sor került az ünnepélyes szalagvágásra. Eközben tárogatón stílusosan a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dal csendült fel. Az ünneplés a Polgármesteri Hivatal dísztermében folytatódott, ahol Papp Francisco, a Rosenberger Magyarország Kft. ügyvezetője mondott pohárköszöntőt.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?