Félrelépések félreértése

Egy megnyerő államfő, egy vonzó szerető és egy kényelmes hotel, melynek idilli összképét látszólag semmi nem zavarhatja meg. Kivéve egy hullát, ami a túlfűtöttre tervezett estén a legtöbb izgalmat okozza. Erről szólt a sokak által ismert Miniszter félrelép című színdarab, mely július 13-án tömegeket vonzott a Szabadtéri Színpad széksoraiba.

Az eredetileg Ray Cooney által megírt díjnyertes vígjáték a Bánfalvy Stúdiónak köszönhetően a színházak repertoárjában is jelen van. Az olyan nagy nevek, mint Gesztesi Károly, Gregor Bernadett és Beleznay Endre már első hallásra ígéretessé teszik a darabot, és valljuk be ezek a kiváló színészek pénteken sem okoztak illúzióvesztést.

A közönség rögtön egy hotel szobájában találja magát, amely az előadás alatt végig a történések színtere. A behűtött pezsgő és a kaviár megrendelése után a miniszter (Gesztesi Károly) oldott hangulatban várakozik az ellenzék vonzó titkárnőjére (Bugár Anna), aki kissé nyugtalanul készül első félrelépésére. Ezen a feszültségen igyekeznek segíteni akkor, amikor az erkélyen túli kilátásban gyönyörködnének, ám egy csendes, de váratlan vendég (Urmai Gábor) megzavarja a romantikát. A botrány elkerülése érdekében a miniszter a rendőrség helyett csak a megbízható parlamenti titkárát, George Pigdent (Beleznay Endre) hívja. Az alapbonyodalom félreértések és füllentések lavináját indítja el, hiszen a főpincér (Schlanger András) és a szálloda igazgatója (Szemán Béla) mindig a legrosszabbkor érkezik. Az amúgy is kellemetlen helyzeten pedig nem segít a hirtelen betoppanó miniszter felesége (Bánfalvy Ágnes), a titkárnő féltékeny férje (Száraz Dénes) és George édesanyját gondozó ápolónő (Gregor Bernadett) sem.

A bonyolult szálakon futó sztorit talán az oldja meg, hogy a halottnak hitt személy igazából él, bár ez a tény is bőven okoz félreértéseket. Főként azért, mert az eszméletét vesztett férfi egy magánynyomozó, aki éppen a titkárnő félrelépése után szimatolt, amikor a hotel ablaka rázuhant. A csattanók és poénok ütősre sikerültek és minden jó, ha a vége jó alapon végül senki nem maradt pár nélkül és a botrány sem tört ki.

A történet ugyan ismert volt, főleg azoknak, akik látták az 1997-ben rendezett filmet is. Ennek ellenére ültek a poénok, és a darabban szereplő színészek folyamatosan fenntartották a figyelmet. A Déryné Deszkáin péntek este a Paprikás csirke, avagy stex és New York színdarabját láthatjuk, amely garantáltan humorral és nevetéssel fűszerezi meg a nyári estét.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?