Szünidei könyvmustra

Szokásos szünidei körutunkat tettük a könyvtárban, ahol a készséges dolgozókkal karöltve utánajártunk, mit olvasnak idén városunk lakói, nő-e ebben az időszakban a beiratkozások száma vagy, hogy mi a helyzet a fiatalokkal, akikről folyton azt rebesgetik, nem szeretik az irodalmat.

A nyári zárva tartáshoz közeledve azt gondolnánk, többen térnek be hűsölni a könyvtárba, de úgy tűnik, az olvasásnak jobban kedveznek a bekuckózós téli hónapok. A könyvtárosok elmondása szerint ez nem meglepő, hiszen a sokáig tartó napsütésnek hála, ez az időszak inkább a kerti munkáról, az utazgatásról és a szabadban aktívan eltöltött délutánokról szól. A kölcsönzők többségét a kötelezőket, növény, bogár – és gombahatározókat, kézikönyveket kereső diákok, valamint a negyvenéves kor felettiek alkotják, akiket sokszor láthatunk a polcok között bolyongani.

Verseginé Ujhelyi Petra elmondása szerint inkább a választék tekintetében figyelhetünk meg eltérést, ám ezek a változások nem vonatkoznak az olyan kézről kézre járó kötetekre, melyeket Leiner Laura jegyez. Ha a Szent Johanna gimi bezár, jöhetnek Maros Edit Hűvösvölgyi suliban játszódó kalandjai, még a fiúk inkább az új, Tesla féle tudományos-ismeretterjesztőket keresik, melyekben a híres fizikus találmányait krimibe ágyazva tették fogyaszthatóvá a fiatalabbak számára.

A legkisebbek körében még mindig kedveltek a sorozatok, mint például Bartos Erika Bogyó és Babócája, Bosnyák Viktória vagy Berg Judit kötetei. Nem lehet nem észrevenni, hogy a magyar könyvkiadás reneszánszát éli és ez a szerzők könyvei után sorakozó előjegyzések számán is látható.

Verseginé Ujhelyi Petra örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy már a legkisebbeknek, egészen kéthónapos kortól is tudnak könyveket adni. Ezekben az úgynevezett keménylapos nézegetőkben színes nonfiguratív ábrák találhatók, melyek segítik a gyermekek szín – és térérzékelésének fejlődését. Hogy a képeskönyveknél maradjunk – köszönhetően a Móra kiadónak – újra hódítanak a mozgatható, kihajtós és háromdimenziós kiadványok, de népszerűek a klasszikus Disney-mesék is, melyek mellett szintén versenyben vannak a magyar mondókázós, kerekítőre, ringatóra épülő olvasmányok.

Különösen jó hallani, hogy a gyermekek újra keresik Lázár Ervint, David Williamset és Verne Némó kapitánya, vagy a már szinte klasszikusnak számító A rejtelmes sziget című műve is sokszor hiányzik a könyvtárból. A gyermekrészleg munkatársai mégis sokszor nehéz helyzetben vannak a népszerűségükből régóta nem veszítő Vörös pöttyös, vámpíros, démonokat és angyalokat felvonultató fantasy irományokat illetően. Bár állandó probléma, hogy egyszerűen csak örüljenek, hogy olvas a gyerek és inkább ne bolygassák, vagy terelgessék ízlését, szívügyüknek tekintik, hogy másféle irodalmat is ajánljanak a fiatalabb korosztálynak, akiket egyébként az sem tántorít el, ha kiderül, több száz oldalas a mű, melynek története felkeltette az érdeklődésüket.

Amíg a kisebbek a tudásra szomjaznak, addig a felnőtt részlegen hódítanak a könnyű limonádék, az útikalauzok, a család – és romantikus regények, tehát szinte minden, amely során mellőzni lehet a túlzott agyi tevékenységet. Felkapottnak számítanak a Közel-Kelet tiltott viszonyai, a maffia köreiben játszódó romantikus történetek. Mondhatjuk, hogy itt is kiemelkednek a magyar szerzők, hiszen az álnéven író Borsa Brown – polgári nevén Szobonya Erzsébet – épp ezeknek a műveknek a nagymestere.

Sas Henriett könyvtáros szerint nehéz konkrét jellegzetességeket felmutatni a kölcsönzések terén, ugyanis a felnőttek már nem a pedagógus, vagy a szülő hatására teszik le a voksukat egy történet mellett, hanem sokkal inkább a személyiség, a különböző életszakaszokhoz köthető műfajok azok, melyek döntő tényezőnek bizonyulnak. Henriett hozzátette, az olvasók igényeihez igazodva bármit beszereznek, mely még náluk nem, de a boltokban már kapható és beleillik a könyvtár kínálatába. Így aki régóta vágyik egy bizonyos olvasmányra, vagy valamilyen újdonságra vetett szemet, kívánsága könnyen, alig pár nap alatt teljesülhet.

Noha elsősorban a friss megjelenésű könyvekről beszélgettünk, mégsem tudtam levenni a szemem azokról a felső polcon álló, régi kötetekről, amikre bár már nincs kereslet, mégsem tűntek elhanyagoltnak. A könyvtárban dolgozó Nagyné Krisztina ugyanis különleges technikával készült alkotásaival egészen más értelmet ad az újrahasznosítás fogalmának. A vágással, hajtogatással kivitelezett könyvszobrok látványos elemei a felnőtt részlegnek, de aki szeretné őket megszemlélni, az a nyári zárva tartás miatt már csak július 30-ig teheti meg. A könyvtárosok augusztus 21-től kipihenten, sok-sok könyvújdonsággal várják az olvasni vágyókat.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?