Bajusz alól édes a csók

Tizenhat bajuszt viselő ember versengett a Jász Világtalálkozók történetében első Jászsági Bajuszmustrán.

Miután a három bajuszt viselő jász zsűritag – Molnár János és Jánváry Zoltán grafikus és festőművész, valamint Ézsiás Vencel huszárkapitány – elfoglalta helyét a színpadon, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság megalapítója rövid történelmi ismertetővel vezette fel a játékos vetélkedőt.

Mint elmondta, azt már eddig is sejtettük, hogy a bajusz magyar jellegzetesség, jóllehet legkorábbi ábrázolása a Kr.e. 3. századból származik, és egy nemeztakaróra hímzett szkíta harcoson lehet látni.
A lovon ülő szkíta harcos, íjjal a kezében, kackiás bajuszt visel. A szépen pödört, felálló végű bajuszra alkalmazott kackiás jelző nyelvészek szerint a kacs szóból ered, és az ahhoz hasonló csavarodottságra utal. Világszerte divattá a bajuszt a magyar huszárok tették, mégpedig a 18. századtól, de a magyar köznép már a 15. századtól viselte.

A 2008-ban alakult Magyar Bajusz Társaság csapatai rendszeresen képviselik Magyarországot a nemzetközi bajusz és szakáll versenyeken, ahol külön kategórianév a „Magyar bajusz”. Legyünk büszkék, mert a kétszeres Magyar bajusz világbajnok jász ember: Jánváry Zoltán. És milyen a magyar bajusz? Középen két oldalra el van választva, bozontos, a vége pedig felfelé kunkorodó. A szájszélnél lejjebb nem nőhet, szájzugtól legfeljebb másfél centiméterre nyúlhat ki.

Majd ezután Szilágyi Péter egyenként szólította a versenyzőket a színpadra, akik kedvenc mondásukkal mutatkoztak be a háromtagú zsűri és a közönség előtt. A zsűri hat versenyzőt jutalmazott, egy-egy üveg kackiás bajusz címkés borral. A játékos vetélkedőt Molnár Gábor nyerte, akinek az üveg bor mellé stílszerűen egy kackiás bajusz dugóhúzó is járt, mert a Magyar Bajusz Társaság szlogenje szerint: „Nem csak szőr a magyar bajusz!”.

Napjainkban a fekete pödört bajusz nyakláncokon, táskákon, pólókon és egyéb kiegészítőkön is megjelenik. Mi több, a bajusz nem csak az arcokon hódít: 2010-ben jelent meg Víg Balázs a „Három bajusz gazdát keres” című meseregénye, Lakos Nóra a „Magyar Bajusz” című filmjét pedig 2012-ben mutatták be a Toldi moziban.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?