Emlékezetes zárónap

Július első vasárnapjára a Lovaspályára és a festői Lehel-tóhoz költözött ki a XXIV. Jász Világtalálkozó. A formális programokat követően ez a nap már tényleg csak a valódi jász virtusról, szórakozásról, ízletes étkekről és a legnagyobb tömegeket vonzó fogathajtó versenyről szólt.

A szervezők mindenkire gondoltak, így a tömegközlekedéssel érkezők is hamar összetalálkozhattak azokkal a kisvonatokkal, melyek menetrend szerint közlekedtek az utolsó nap természetközeli helyszíneire. Rögtön a pályához vezető útszakaszon már a reggeli óráktól sorakoztak a szebbnél-szebb veterán autók. A legnagyobb szenzáció mégis egy speciális, két méter magasságú repülőgép csillagmotor volt, amit ha beindítottak, hangját a lovaspálya túlsó végében is hallani lehetett. De klasszikus katonai járművekben, háromkerekű motorokban, és egyedi festésű oldtimerekben is gyönyörködhettek a nosztalgiázni vágyó érdeklődők.

Köszönhetően a JÁSZ-FÉNY főzőversenynek, a nagyszínpadon zajló programokat szünet nélkül belengte a kondérokból gőzölgő étvágygerjesztő illat. A készülő ételek közül az egyik különlegesség a bográcsos őzpörkölt volt, melyet áfonyalekvárral és zsályával tettek még ízletesebbé. A pusztamonostoriak baráti köre csapatának főszakácsa elmondta, a titok az, hogy szívüket-lelküket beleteszik az ételbe, de a hozzávalók sorrendje sem elhanyagolandó kritérium ahhoz, hogy meggyőzzék a szigorú zsűrit. Délután a mesterszakácsokból és cukrászokból álló ítélő bizottság elnöke, Patkó Károly értékelte a versenyzők munkáját. Összegzésében felhívta a figyelmet a markánsabb ízvilággal rendelkező alapanyagok óvatosabb használatára, melyek nagyon el tudják venni az étel egyébként kiváló ízét. A tizenhét induló közül a Zagyvaparty csapat a harmadik, Jászivány a második míg Jászjákóhalma csapata az első díjat, oklevelet és értékes nyereményeket vihetett haza. A főétel mellett már hagyományos módon a Redemptio-szeletet is el kellett készíteniük a versenyzőknek, akik közül a legjobb három Patkó Károly cukorvirág alkotásával lett gazdagabb, aki Győriné dr. Czeglédi Mártának is elkészítette Jászfényszaru városi címerének cukorba öntött változatát. A három legjobb a dobogó alsó lépcsője felől: Horváthné Karacs Benáta, Zagyvaparty Idősek otthona csapata, Pető Lászlóné.

Folytatódott a Jászok a művészetekben műsorsorozat is, melynek során a környező jászsági településekről érkezett népdalkórusokat, táncegyütteseket, énekeseket és fiatal tehetségeket ismerhették meg azok, akik nem rettentek vissza a közönség soraira vetülő tűző napsütéstől. A fellépők figyelemfelkeltő ruháikkal, különböző stílusú előadásaikkal és változatos zenés produkcióikkal mindent megtettek, hogy a kilátogatóknak megérje kivárni az olykor-olykor felbukkanó, árnyékot adó bárányfelhőket.

A nap legizgalmasabb eseménye egyértelműen a késő délutánig tartó fogathajtó verseny volt, melyet Csomor Csilla művésznő nyitott meg, aki a világtalálkozó utolsó napjának összes programjában közreműködött. Köszöntőjében sok szerencsét, valamint nagyon jó versengést kívánt mindenkinek, majd a továbbiakban kissé elérzékenyülve külön kiemelte azt az élményt, látványt és vendégszeretetet, mellyel szülővárosa fogadta.

A főbb eseményekkel párhuzamosan zajlott a Jász Virtus vetélkedő a Lehel-tónál, melynek feladatai az előző évekkel ellentétben nemcsak ügyességet, de bátorságot is kívántak. A rendhagyó helyszín megdolgoztatta a legrátermettebbeket is, akik a víz fölött kifeszített kötélpályán, imbolygó csónakban, fáramászás és íjlövészet közben vagy épp drótkötélen való biciklizés alkalmával mutathatták meg, mi is az a valódi jász virtus. Az első helyezettnek járó kupát a Jászberényi Szuper csapat vehette át.

Az eredményhirdetéseket követően a záróünnepség keretein belül történő stafétaátadás következett, mely egyben a XXIV. Jász Világtalálkozó hivatalos lezárását is jelentette. A továbbiakban helyi zenekarok búcsúztatták magyar és külföldi slágerekkel az eseménydús rendezvénysorozatot, melyet jövőre majd a jászkisériek köreiben ünneplünk, akiknek nem lennénk a helyében, hiszen Jászfényszaru igen magasra tette idén a lécet.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?