Utazás az ezeréves határig

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! program keretén belül nyert pályázatot a Jászberényi Nagyboldogasszony Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium három 7. osztálya. Az erdélyi utazáson 64 tanuló és hat pedagógus vett részt, melynek időpontja 2018. április 23-27. volt.

Az öt nap tartalmasan és élményekben gazdagon telt el. Az első napon reggel fél 6-kor indult útnak a két busz. Az első helyszín Nagyvárad volt, ahol a püspöki székesegyházat és a kanonoksort tekintettük meg. A következő állomás Segesvár volt, ahol egy szép és barátságos téren álltunk meg. A diáklépcső, az óratorony megtekintése után Fehéregyházára indultunk. Itt egy kis megemlékezést tartottunk, majd ünnepélyes keretek között elhelyeztük a koszorúnkat. Ezt követően a szálláshelyünkre, Szovátára érkeztünk meg.

A második nap egy jellegében teljesen más, viszont nagyon érdekes programmal kezdődött. Különleges látványban volt részünk Parajdon a sóbányában. A nap következő állomása Székelyudvarhely volt, ahol a főtéri szoborparkot tekintettük meg. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt vezetett az út, ahol virágot ültettünk. A nap további részében ellátogattunk Farkaslakára is, ahol Tamási Áron sírjánál rövid műsorral, koszorúzással emlékeztünk meg a székelység legnagyobb írójáról. A napi program a Korondon található híres népművészeti vásárral zárult.

A harmadik napot Csíkszeredán kezdtük. A reneszánsz várkastélyt, a Mikó-várat néztük meg, mely a város történelmi nevezetessége, központi műemléke, a székely kultúrtörténet bástyája. Ezután a Csíksomlyói Kegytemplomban gyönyörködhettünk, melynek látványa nagyon megható volt számunkra, hisz ez a hely a magyarság egyik legnagyobb, legismertebb zarándokhelye. Ki nem hallott a csíksomlyói pünkösdi búcsúról? A meghatottságunk tovább fokozódott a Gyimesbükknél található ezeréves határnál. Meghallgattuk Deáky András őszinte és szívbemarkoló előadását. Ezután a kápolna mellett tartottunk egy szép műsort, és elhelyeztük koszorúnkat, majd átsétálhattunk a „Hit kapuja” alatt és elolvashattuk a 11 kopjafa fontos üzenetét. Megnéztük az ezeréves határ egyik meghatározó kis épületét, a 30-as vasúti őrházat, illetve felkapaszkodtunk a Rákóczi-vár romjaihoz. Lélegzetelállító vidék tárult elénk, nehéz volt elképzelni, hogy a történelmi Magyarország határán állunk….. A látvány és a tapasztaltak után elgondolkodva tértünk vissza szálláshelyünkre.

A negyedik napot is nagyon vártuk, hisz Erdély leggyönyörűbb természeti szépségeit nézhettük meg. A szurdokvölgyben található Békás-szoros mindenkit lenyűgözött, sétánk alatt közvetlenül felnézhettünk a sziklaóriásokra. Ezt követően megnéztük a Gyilkos-tavat, ami egyedülálló páratlan szépségű természeti jelenség.

Az utolsó nap reggel összepakolva indultunk útnak ismét Magyarország felé. Az úton hazafelé megnéztük Kolozsváron a Házsongárdi temetőt, Mátyás király szülőházát és szobrát, valamint a Szent Mihály-templomot.

A kiránduláson szerzett élmények, a látvány, a kulturális örökség, a székely emberek alázatossága mindenkiben mély nyomot hagyott, sokáig emlékezni fogunk erre az utazásra. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki számunkra ekkora lehetőséget kínált!
Finta Judit

Vélemény, hozzászólás?